Egyedülálló régészeti kiállítás nyílt Szolnokon

A Damjanich János Múzeum az új állandó kiállítás létrehozásával egyrészt az elmúlt másfél évszázad kiemelkedő régészeinek – Hild Viktor, Balogh Béla, Kaposvári Gyula, Csalog Zsolt és Stanczik Ilona – emléke előtt kíván tisztelegni, másrészt egy fiktív temető létrehozásával csaknem nyolcezer év történetét mutatják be.

Forrás: MTI2023. 09. 28. 19:49
null
Szolnok, 2021. október 15. A Damjanich János Múzeum épülete a városközpontban, a Kossuth Lajos téren. A kulturális intézmény Szolnok Megyei Jogú Város és Jász-Nagykun-Szolnok megye régészeti, történeti, numizmatikai, néprajzi, képzõmûvészeti, iparmûvészeti és irodalomtörténeti örökségét gyûjti, õrizi, dolgozza fel és teszi közzé. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt látták a csillagok – másfél évszázad régészeti tevékenysége Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében címmel új állandó régészeti kiállítás nyílt csütörtökön a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

Kulcsár Gabriella, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének igazgatója a megnyitón elmondta: a kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap Magyar géniusz program ideiglenes kollégiumának támogatásával valósult meg. 

– A kiállítás központi egységében tizenkilenc sír mutatja be a különböző temetkezési módokat

 – közölte az igazgató, hozzátéve: a temetkezések egy részében viseletrekonstrukciók is láthatók.

– A múzeumoknak meghatározó közösségépítő erejük van, erősíteniük kell a helyi identitást, hogy a közösség tagjai legyenek büszkék az őrzött értékekre, a régmúltat felelevenítő és megidéző tárgyakra – hangsúlyozta Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium múzeumi főosztályvezetője. A tárlatot méltatva kiemelte: 

a kiállítás a szolnoki intézményben jelentős szerepet betöltött öt régész életútját összegzi.

– Közös volt bennük a szakma szeretete, a múlt feltétel nélküli tisztelete, a precizitás, a hitelesség, a jövő generációi iránt érzett felelősségtudat – tette hozzá. Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese kiemelte, hogy korszerű, 

kiváló grafikájú, igényes megvalósítású kiállítás készült el, amely kiszolgálja a helyieket és az oda látogatókat.

Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének titkára méltatta a Magyar géniusz programot, amelynek üzenete, hogy „a vidéki muzeológia érték”. Szavai szerint alapos, informatív tárlat jött létre, amely méltó a város szellemiségéhez, a „múzeum géniuszaihoz" és a Magyar géniusz programhoz.

– A nagy elődök által gyűjtött és leltározott leletek, kéziratos naplók, eredeti felvételek hitelesen jelenítik meg a 19. és a 20. század régészeti mozgalmait – mondta Horváth László, a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója. 

Az intézményben dolgozó szakemberek tudományos kutatásai és ásatásai indították el a megye múltjának felfedezését, pályafutásuk és ásatási tevékenységük a mai napig fontos része az intézménynek. 

– Méltán lehet őket a szolnoki régészet géniuszainak nevezni 

– emelte ki a múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy az ásatásokból válogatott tárgyak és eszközök érzékeltetik, hogy hová jutott el a múzeum régészeti gyűjteménye a huszonegyedik századra.

A csontvázas sírokat a megemelt ácsszerkezetű dobogóba süllyesztve jelenítették meg, ezeket biztonsági üveglapok, üvegbúrák fedik. A kiállításon a hamvasztásos sírok az ablaksor melletti előtétfalban kaptak helyet. A temetkezési formák közül legérdekesebb a rézkori kurgán. 

A tárlat különlegessége a teljesen elsötétített térben kialakított hatalmas éjszakai csillagos égbolt, ahol felismerhető csillagképek várják a látogatókat. Utóbbi egyben a kiállítás címére utal, amelyben a csillagok kifejezés a vármegyei géniuszok régészetben betöltött, a szakma által elismert szerepét jelzi.

Borítókép: A Damjanich János Múzeum épülete a városközpontban, a Kossuth Lajos téren (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.