Kiállítás nyílt és könyv jelent meg Rákosi Gyuláról

Ünnepi hangulat uralkodott kedden délután a Groupama Arénában: a Fradi-múzeumban megnyitották a Rákosi Gyuláról szóló időszaki kiállítást, és bemutatták a ferencvárosi legenda életéről szóló 70 évem a Fradiban című könyvet. A hatalmas érdeklődéssel fogadott eseményen a főszereplő mellett a zöld-fehér klub elnöke, Kubatov Gábor is beszédet mondott.

2023. 09. 26. 16:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi – a magyar futballtörténelem egyik leghíresebb csatársora. Sajnos ma már csak Rákosi Gyula mesélhet a régi sikerekről, a korábbi társak már nincsenek közöttünk. A legendás balösszekötő 1957 és 1972 között volt a Ferencváros felnőtt csapatának támadója, de már ifjúsági korában is a klub játékosa volt – így jön ki az a bizonyos hetven év. A jelenleg 84 éves legenda 41-szer lépett pályára a magyar válogatottban, amellyel olimpiai és Európa-bajnoki bronzéremig is jutott. A Fradival eközben háromszor nyert magyar bajnokságot, kétszer kupát, valamint tagja volt nemzetközi sikereknek is: a Vásárvárosok kupája-győztes és -döntős, valamint az UEFA-kupa-elődöntős csapatot is segítette.

Rákosi Gyula meghatottan mondott köszönetet  Fotó: Csudai Sándor/Origó

Kedden délután a Fradi-múzeumban megnyílt az a kiállítás, amely Rákosi Gyula hosszú és tartalmas pályafutását foglalja össze. És eddig csak arra emlékeztettünk, hogy mit ért el futballistaként az FTC örökös bajnoka, ám a pályán kívül is sokat tett szeretett klubjáért és a magyar labdarúgásért: dolgozott utánpótlás és pályaedzőként, a felnőttcsapat edzőjeként, elnöki tanácsadóként, emellett kilenc mérkőzésen irányította a magyar női fociválogatottat is, és edzősködött Kecskeméten, Vácszentlászlón, Tatabányán, a III. Kerületi TTVE-nél és Kuvaitban is.

Rákosi Gyula dedikálja a róla szóló könyvet

Az ünnepség elején levetítették a FradiMédia különleges filmjét Rákosi Gyula karrierjéről, majd a Fradi-múzeum vezetője, Tobak Csaba tartott beszédet.

– A Fradi-múzeum 2014-es indulása óta a ma megnyíló a tizenegyedik időszaki kiállításunk, de ez az első alkalom, ahol a főszereplő még köztünk van. Tavaly volt hetven éve, hogy Gyula bácsi a Ferencvároshoz került, és idén ünnepli a nyolcvanötödik születésnapját, úgyhogy egyértelmű volt, hogy ő lesz a következő kiállítás középpontjában – mondta Tobak Csaba. – Amikor összegyűjtöttük a kiállításra kerülő relikviákat, Gyula bácsi is rengeteget segített, mert ahogy elmondta, a szeretett Ferencvárosért bármit megtenne.


Az Európa-bajnoki és olimpiai bronzérmes sportember életét 261 oldalon dolgozza fel a 2500 példányban megjelenő, 70 évem a Fradiban című könyv, melyet 6900 forintért lehet megvásárolni. A Czégány Pál által írt könyvet, amely a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programja segítségével jelent meg, bemutatják a Millenárison sorra kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, ahol Rákosi Gyula szombaton 11 órától dedikál, és a 85. születésnapján, október 9-én egy új, 70 év a Fradiért című filmet is bemutatnak róla a FradiMédiában és remélhetőleg egy országos tévécsatornán is. 

– Nehéz beszélni olyan emberről, aki nem szereti, ha dicsérik – kezdte az ünnepelt méltatását Kubatov Gábor klubelnök. – Ha egyetlen mondattal kellene jellemeznem, akkor ezt mondanám: határ a csillagos ég, vagy azon is túl. Tizenhárom éves korom óta ismerem, mégis gondolkodnom kellett azon, hogy hogyan érhette el mindezt. 

Nos, úgy, hogy egy jottányit sem engedett ki sohasem. Egyetlen lépést sem tett hátra, nem fordult el, mert azt a célt tűzte ki magának, hogy ami másoknak nem megy, az neki menni fog. És ezt véghez is vitte hajthatatlanul, konokul és kérhetetlenül hűségesen. 

Nagyon jó lenne, ha mindenki így, ilyen példamutatóan élné az életét – mondta Kubatov Gábor, aki kiemelte, hogy Rákosi nagyon magas morális mércét állított fel, azt pedig betartotta és betartatta. Az elnök arra is utalt, hogy a klub 124 éves történetéből hetven év telt el Rákosi Gyula társaságában, ami több mint a fele.

Kubatov Gábor ajándékot is adott Rákosi Gyulának Fotó: Csudai Sándor/Origó

Rákosi Gyula nemrég még a két elválaszthatatlan jó baráttal, Albert Flóriánnal és Szűcs Lajossal bukkant fel nap mint nap a klubházban és az edzéseken, ám egy ideje már magányosan teszi ezt. 

– Nagy öröm régi játékostársakat, vezetőket, szurkolókat látni, hálás vagyok ezért a szép napért, amit álmomban sem gondoltam volna régen, hogy eljön. Külön köszönöm Kubatov Gábornak, Nyíri Zoltánnak és Orosz Pálnak a lehetőséget, de Schilling Sárát és Czégány Pált is hatalmas köszönet illeti, hogy mindez létrejöhetett – mondta Rákosi Gyula, aki elmondta azt is, hogyan látja a Fradi mai helyzetét. – A Ferencváros szakosztályai egyre fényesebben teljesítenek, és bízom benne, hogy ez folytatódik és tovább ragyog a Fradi csillaga. Kívánom, hogy a labdarúgók egyszer érjenek el olyan sikert, mint mi értünk el 1965-ben.

Kubatov Gábor ezután átnyújtott egy 85-ös mezszámmal ellátott Fradi-mezt az ünnepeltnek, aki cserébe a könyvből egy példányt adott át az elnöknek.

Borítókép: Rákosi Gyula a könyv borítóján (Fotó: Origó/Csudai Sándor)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.