A győri grafikus, akinek a tervét egy rapper fújta fel a falra + videó

A beszélgetésben szó esett a grafikus kamaszkori, rendszerellenes lázadásairól, a jelenleg alakulóban lévő gyermekverses könyvről, amit ő illusztrál, illetve a Győr 750 című alkotásáról, amit a tervei alapján egy rapper és graffiitis barátai vittek fel a város egyik falára.

Forrás: Kisalföld2023. 10. 12. 12:00
Almási Zétény grafikus
Almási-Zétény és Herkely Ákos a Kisalföld podcastjában (Forrás: Youtube/Kisalfold pont hu Fotó: Youtube/Kisalfold pont hu Forrás: Youtube/Kisalfold pont hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A grafikus a podcsatban elmondta, hogy már egészen kicsi korában felfigyeltek arra, hogy tehetségesen rajzol. 15 évesen került Budapestre, amikor felvették a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába. Mivel megszűnt a szülői szigor és jobban vonzotta az alternatív kultúra, a koncertek, a szabad élet, rengeteget mulasztott az iskolából, ami miatt az intézmény megvált tőle. Ezt most már nagyon sajnálja, mert jó iskola volt – mesélte ifjúkori élményeit a grafikus.

Almási Zétény faliképe Győrben
Készül a Győr 750 című falfestmény (Forrás: YouTube/Győr)


– Nem adtam fel, továbbra is ezen a pályán akartam maradni, ezért Győrben, a Rákóczi úti szakkörben tanultam tovább a rajzot. Az egyik neves mesterem a máig élő Hefter László iparművész volt, aki Pannonhalmán csinált egy kiállítóstúdiót. A másik tanárom, aki viszont már nincs közöttünk, Farsang Sándor festőművész volt – emlékezett vissza az illusztrátor. 

Arra a riporteri kérdésre, hogy az iskolából történő kirúgásnak volt-e köze a Kádár-rendszer elleni lázadásának, a grafikus elmondta, hogy szerinte nem, bár a barátaival a Bakonyban egy felszabadulási emlékműről lefűrészelték a vörös csillagot, s mint később kiderült, emiatt elég vaskos dosszié készült róluk. 

A podcastbeszélgetésben elhangzott, hogy Almási később Budapesten elég sok magazinnak készített illusztrációkat, ami megalapozta a hírnevét. 
– Az igen nívós HGY Kiadónak dolgoztam vállalkozóként, amelyik a Hamu és Gyémánt magazint is gondozza. Amikor eljöttem onnan, 25 lap tartozott hozzájuk. Néha még ma is felkérnek egy-egy munkára amit örömmel szoktam vállalni – mondta el a grafikus.    
2018-ban tért vissza Győrbe, ahol alkalmazotti jogviszonyt kínáltak neki, s ő elvállalta, mert így többet tudott kreatív tervezéssel foglalkozni, nem kellett a menedzselést intéznie. Aztán ismét vállalkozó lett, mert a korábbi ügyfeleit csak úgy tudta kiszolgálni. 

Herkely Ákos riporter felidézte, hogy 2021-ben, amikor Győr királyvárossá emelkedésének 750. évfordulóját ünnepelték, Almási Zétény kapott egy megrendelést az önkormányzattól az úgynevezett DM-fal dekorálására, ami szerinte frenetikusra sikerült. 

– A Győr 750 című kompozíció egy úgynevezett street-art volt. Számítógépen terveztem, aztán a rapper-graffitis Ozsváth Gergely „Mentha” és csapata csinálta a kivitelezést. Többféle elképzelés volt a tervre, végül az életképek mellett döntöttünk, amelyek győriek és vidámságot sugallnak – mesélte a művész az interjúban. 
A teljes podcastbeszélgetés itt hallgatható meg.  

Borítókép: Almási Zétény és Herkely Ákos a Kisalföld podcastjában (Forrás: YouTube/Kisalfold.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.