Ludovika podcast: hungarikumok, a magyarság csúcsteljesítményei

A hungarikum egyszerre belső identitásképző elem, valamint Magyarország külső imázsának, brandjének alkotóeleme, hordozója. De hogyan és mitől válik valami hungarikummá?

Forrás: Ludovika.hu2023. 11. 29. 14:30
Pál István Szalonna és Bandája
Pál István Szalonna és Bandája Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hungarikumok azok a magyarság által teremtett szellemi, kulturális javak és alkotások, amelyeket minden magyar magáénak érezhet és tudhat világszerte, amelyek alapján a külföldiek megkülönböztethetnek bennünket más nemzetektől. A hungarikumtörvény 2012 óta megfelelő jogi keretet ad a magyarság egésze számára fontos értékek azonosításához, gyűjtéséhez és dokumentálásához, lehetőséget biztosítva a minél szélesebb körben történő megismertetésükhöz, megőrzésükhöz, védelmükhöz.

De miért is jelentősek a hungarikumok? Hogyan befolyásolják a magyarság megítélését? Melyek az országimázst és a magyarságképet leginkább formáló, kiemelkedő nemzeti értékek? Miként vált Csíksomlyó a hit megélésének helyszíne mellett egyben nemzeti zarándokhellyé is? Milyen szerepet töltött be a népművészet Matyóföldön száz évvel ezelőtt, és milyet napjainkban?

A Ludovika podcast új adásában egyebek mellett erről is beszél Tőzsér Anett, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa, a Ludovika Egyetemi Kiadó által publikált, A hungarikumok szerepe a magyar identitás és az országimázs formálásában című könyv szerzője. 

Borítókép: Pál István Szalonna és bandája a debreceni Hungarikum gálakoncerten (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.