Sára Sándor előtt tiszteleg a XXII. Lakiteleki Filmszemle

November 15-én, szerdán elkezdődött a XXII. Lakiteleki Filmszemle, amelyre idén hazai és határon túli alkotóktól 118 film érkezett. A Sára Sándor emlékezetére meghirdetett XXII. Lakiteleki Filmszemle döntőjére 2023. november 15–17. között kerül sor Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben.

2023. 11. 16. 12:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sára Balázs, Balázs Béla-díjas magyar operatőr és filmrendező hangsúlyozta, idén tematikus filmszemlét hirdettek meg, a hungarikumok, helyi értékek és események bemutatása a fő téma. − A beérkezett száztizennyolc alkotásból negyvenhármat választott ki a zsűri. Fontos itt megjegyeznem, hogy 

minden alkotótól csupán egy filmet választott be az előzsűri, mivel azt szeretnénk, hogy minél több művész vegyen részt ezen a filmszemlén, hiszen ez egy szakmai találkozó is egyben.

Újdonság az idén a diákfilm kategória, amelyben egyetemista és gimnazista tanulok indulhattak. Nem összetévesztendő ez az idei újdonsággal, a Most mutasd meg kategóriával, ahol kimondottan kisiskolások mobiltelefonnal készített filmjeit láthatja a közönség. Csak két éve vagyok jelen a Lakiteleki Filmszemlén, de én is találkoztam már visszatérő alkotókkal, és azt látom, hogy egyre értékesebb és egyre jobb filmekkel érkeznek és neveznek a szemlére − összegezte a filmes szakember.

A szerdán startoló eseményt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke ezekkel a szavakkal nyitotta meg. − Sára Sándor emlékezetére, tiszteletére szervezzük azt a filmes szemlét, amelyiknek egyik alapítója a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr. A zsűri elnökeként folyamatosan itt volt velünk minden alkalommal. 

Négy esztendeje halt meg, és ez év november 28-án lenne kilencvenesztendős.

 Nagyon sokat tanultunk tőle, és valójában ezekben a filmes személyekben ott van az ő gondolata, javaslata, indulata, haragja, bánata, szomorúsága és szeretete. 

Borítókép: A versenyre falvak, városok, iskolák televíziói, filmkészítő közösségek és magánszemélyek jelentkezését várták az ország határain túlról is (Forrás: Lakiteleki Filmszemle)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.