Banksy-graffitiket találtak az ukránok által visszafoglalt városban

A Banksy nevű graffitiművész most Ukrajnában bukkant fel, sportos témájú rajzaival. A művész általában társadalomkritikus műveket készít, most ehhez az Ukrajnában található romokat használta fel.

Forrás: AP News2022. 11. 18. 11:56
BANKSY
Borodjanka, 2022. november 13. Tüzérségi támadásban megrongálódott épület falára festett alkotás a Kijev közelében fekvõ Borodjankában 2022. november 13-án. A falfestményt Banksy brit graffitimûvész készítette. MTI/AP/Andrew Kravchenko Fotó: Andrew Kravchenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború romjain a művészet még mindig kivirágzik – írja az AP News.

Egy kézenállást végző tornász képe bukkant fel egy Kijev melletti romos épület falán, és úgy tűnik, hogy Banksyként ismert brit graffitiművész alkotása.

Banksy az Ukrajna fővárosától északnyugatra fekvő Borogyankában tett közzé fotókat Instagram-oldalán.

A tornásznőről készült fekete-fehér festmény úgy néz ki, mintha kézen állna a falból kitört betontömbök maradványain, felette pedig az egykori lakások belseje látható.

 

Banksy tényleg Ukrajnában van?

Egy másik graffiti a városban – egy kisfiúról, aki vállra fektet egy férfit – szintén úgy néz ki, mintha Banksyé lenne, bár ezt nem tette közzé az Instagram-oldalán.

BANKSY
Vlagyimir Putyin orosz elnöknek fekete öve van dzsúdóból, lehetséges, hogy rá utal Banksy graffitije. Fotó: MTI/Andrew Kravchenko

Egy másik fekete-fehér Banksy-szerű festmény, amelyet maga Banksy nem erősített meg, szintén megjelent egy háborúban megsérült épület falán Irpin városában, Kijev északnyugati részén.

BANKSY
Banksy a háború pusztítását használja fel lefestett alakjai ábrázolására. Fotó: MTI/Andrew Kravchenko

Egy ritmikus tornászt ábrázol, amint piruettet csinál egy szalaggal a falon tátongó lyuk fölött.

 

Banksy-szerű graffitik Ukrajna-szerte

A brit graffitis feltételezhetően nem csak sportolókat megidéző műveket helyezett el ukrán városokban. 

A romok között mindennapi emberekről készült graffitik is készültek, az orosz–ukrán háborúra emlékeztető csavarokkal.

A Banksy-graffiti arra utalhat, hogy az emberek mindennapi életét hogyan forgatta fel a háború. Fotó: Flickr

Az egyik ilyen graffitin például egy háziköntösben álló, hajcsavarós hajú, gázmaszkot viselő nő látható, aki tűzoltókészüléket tart a kezében.

Banksy az egykori fürdőszoba falára fújt egy békésen fürdőző férfit. Fotó: Flickr

A másik két graffitin is hasonló életkép látható: az egyiken egy idős, szakállas ember vesz fürdőt, a másikon pedig kisgyermekek „használnak libikókaként” egy tankcsapdát.

A háború a legkisebbeket is érinti. Fotó: Flickr



Borítókép: Tüzérségi támadásban megrongálódott épület falára festett alkotás a Kijev közelében fekvő Borodjankában 2022. november 13-án. A falfestményt Banksy brit graffitiművész készítette (Fotó: MTI/AP/Andrew Kravchenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.