A nyár is depresszióssá teheti az embert

Depressziós lehet valaki nyáron? A nyár miatt? Lehet. A szezonális affektív zavarként (SAD) ismert jelenség az évszakok változásával összefüggő depresszió egyik formája. Az érintettek többségénél ez az állapot a hideg, sötét télhez kötődik. Sokaknál azonban a melegebb időjárás váltja ki. Az utóbbi állapot nyári vagy fordított SAD néven ismert.

2023. 08. 30. 8:00
Lonely,Young,Woman,Sitting,Depressed,On,Lake,Side,Bench,On
nyár depresszió
2055848825 Fotó: Bilanol/Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szezonális affektív zavar (seasonal affective disorder, SAD), elterjedtebb nevén szezonális depresszió, az ismétlődő depressziós rendellenességek csoportjába tartozik. A jelenséget gyakorta a szürke, fényszegény, szomorkás téli időszakkal azonosítják, pedig a nyári hónapokra korlátozódó típusa is létezik. A szezonális depresszió mindkét esetben nagyjából négy-öt hónapon át tart.

Míg a SAD télen gyakrabban fordul elő, sokan tapasztalják ugyanazokat az érzéseket a melegebb hónapokban is. Bár a nyári SAD tünetei személyenként változhatnak, a leggyakoribbak a következők: nappali fáradtság, a mindennapos tevékenységek iránti érdeklődés és a társas interakció hiánya, problémák az elalvással, depressziós hangulat és fokozott szorongás. A nyári depresszió súlyos esetekben öngyilkossági gondolatokhoz vezethet, ha nem kezelik megfelelően.

A magyar mintán végzett mérések megfeleltek az azonos földrajzi területeken mért értékekkel, azaz a lakosság körülbelül négy-hat százaléka érintett. A jelenség a nőkre nagyobb számban és erősebb tünetingadozással hat. A korral csökken a tünetek súlyossága, de a szubjektív megítélésük erősödik.

Az amerikai Addiktológiai és Mentális Egészségügyi Központ (CAMH) szerint aki nyári SAD-val küzd, izgatottságot, csökkent étvágyat és súlycsökkenést is tapasztalhat. Ahhoz, hogy hivatalosan is nyári SAD-ja legyen, az érintett esetében a depressziós epizódoknak két egymást követő évben körülbelül ugyanabban az időben kell előfordulniuk.

Úgy tűnik, hogy bizonyos stressztényezők hozzájárulnak a fordított SAD kialakulásához. Egyrészt a nappalok hosszabbak, és a hőmérséklet sokkal magasabb a nyári hónapokban. Sanam Hafeez, a Columbia Egyetem professzora szerint depressziós érzések bármikor felléphetnek az ember életében. A fordított SAD esetében a túl sok hő, pára és napfény kimerítheti az embert, fáradtságot és motivációhiányt okozhat. Ez gyakran ahhoz vezet, hogy terméketlennek, motiválatlannak érzi magát, és nem érdekli az otthonának elhagyása vagy a szabadidő tartalmas eltöltése sem. Ráadásul a hosszabb (és intenzívebb) nappali fénynek való fokozott kitettség felboríthatja a cirkadián ritmust. (A cirkadián ritmusért, vagyis az alvás és ébrenlét ciklikusságáért felelős melatonin hormon szintén szerepet játszik a szezonális depresszió alakulásában.)

Egy másik hátrányos tényező a testképünkről alkotott véleményünk. Telente vastag ruhák mögé rejtőzünk, de a nyári kánikulában, a strandon az ember nem melegítőben napozik. Ott kiderül a valóság, ami a testükkel elégedetleneknél szégyenérzetet válthat ki. Inkább nem vetkőzik fürdőruhára, nem megy strandra, hanem a szoba hűvösébe húzódik. A testkép miatti szorongás attól is elriasztja az érintetteket, hogy koncertre menjenek vagy egy lenge ruhában esti sétára induljanak. De ez a menekülés csak ront a helyzeten, mivel az elszigeteltség fokozhatja a magány, a szomorúság és a depresszió érzését.

Ha valaki olyan depressziós mintát észlel, amely mindig a melegebb időben alakul ki, tudatosan készüljön fel a következő időszakra. Ragaszkodjon például ahhoz, hogy a következő nyáron mindennap hét-kilenc órát nagyjából ugyanabban az időben alvással tölt. A nem megfelelő alvás ugyanis hozzájárulhat a depresszió érzéséhez.

A Johns Hopkins Medicine kutatása szerint aki nem alszik eleget, nehezebben tudja szabályozni az érzelmeit, ami elősegítheti a depressziós hangulat kialakulását. Az évszaktól függetlenül a minőségi alvás mindig fontos a mentális egészség (és általában az egészség) szempontjából. De különösen fontos lehet nyáron a hosszú napok miatt. – A melegebb hónapokban a nappalok hosszabbak, így könnyen felhalmozunk jelentős alváshiányt – figyelmeztet a livestrong.com portálon Sanam Hafeez.

A rendszeres testmozgás ellenben javítja a mentális jólétet, elsősorban a hangulatot. A Harvard Health Publishing szerint amikor fizikailag aktív valaki, a szervezete a jó közérzet hormonjait, az endorfinokat termeli, miközben csökkenti a stresszhormonokat, például az adrenalint és a kortizolt. Ráadásul az edzés csodákat tehet a testképpel, ami önbizalmat és önbecsülést adhat.

Sokat segít, ha a SAD-től szenvedő a nyári hónapra beütemez stresszmentes és szórakoztató programot, ami segíthet még élvezetesebbé tenni a szezont. Bónusz, ha ezek a tervek minőségi időtöltést tartalmaznak a barátokkal és a családdal. A rendszeres tevékenységek tervezése segít elkerülni a társadalmi elszigeteltség érzését, ami fokozhatja a depresszió érzését.

A mentális egészségben is szerepet játszik az, amit megeszünk. A CAMH szerint a kiegyensúlyozott étrend követése (a tápanyagban gazdag ételek, mint a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és sovány fehérjék) elősegítheti a jobb hangulatot és a minőségi alvást. Ezért a nyári depressziótól szenvedő próbáljon a lehető legegészségesebben étkezni.

A nyári SAD súlyos probléma, amely kezelés nélkül depresszióvá fejlődhet. Ha nyáron lehangoltnak, levertnek vagy szomorúnak érzi valaki magát, forduljon szakképzett terapeutához, orvoshoz, aki segíthet abban, hogy eligazodjon ezeken az érzéseken. Mindenképpen forduljon szakemberhez, ha reménytelennek érzi a helyzetét vagy olyan gondolatai vannak, hogy kárt okoz önmagának.

Borítókép: A rendszeres tevékenységek tervezése segít elkerülni a társadalmi elszigeteltség érzését, ami depresszióhoz vezet (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.