Welcome to Hungary! NHL-múltú óriást igazolt a Fradi

A magyar bajnok, Erste Liga-győztes, Magyar Kupa-címvédő FTC-Telekom jégkorongcsapatában folytatja pályafutását Keaton Ellerby, aki korábban több mint 200 mérkőzésen szerepelt az észak-amerikai profiligában (NHL). A kanadai bekk még csak 31 éves, úgyhogy nem mondhatjuk, hogy pusztán kalandvágyból, levezetésképpen igazolt Magyarországra.

Forrás: FRADI.HU2020. 07. 29. 20:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keaton Ellerby életében – miként a legtöbb kanadai esetében – a hoki családi hagyomány: édesapja és nagybátyja is profi játékos volt alacsonyabb ligákban, míg unokatestvérei közül Shane Doan hosszú ideig meghatározó embere volt a kanadai válogatottnak és az NHL-nek, Carey Price pedig még most is a ligában szerepel.

Ellerby is szépen lépkedett felfelé: tagja volt az U18-as kanadai válogatottnak, szerepelt ifjúsági világbajnokságon is. Majd valóra vált az álma: bekerült az NHL-be, a 2007-es drafton tizedikként kelt el, tehát reménységként számoltak vele.

Keaton Ellerby igazi nehézfiú a jégen
Fotó: Fradi.hu

Három idényt húzott le a Florida Panthersnél, majd egy-egy évet a Los Angeles Kingsben és a Winnipeg Jetsben szerepelt, összesen 212-szer lépett jégre a világ legerősebb bajnokságában. S a nacionáléjából hiba lenne kifelejteni, hogy a 2015-ös Spengler-kupán a kanadai válogatottban is szerepet kapott!

A mutatói nem kiemelkedők, de nem is rosszak. Az öt NHL-idényéből négyben rendszeresen játszott, ahogy a meccsszáma mutatja, egész sokat, viszont csupán négy gól és 22 gólpassz az ötéves termése. Igaz, nem is ezért szeretik. A 196 centi magas, 98 kilós bekk még az NHL-ben is a kemény fickók közé tartozott. Ahogy arról a Fradi honlapján is látható alábbi videó is árulkodik:

Öt évvel ezelőtt átjött Európába, az orosz bázisú KHL-es Barisz Asztana, majd sorrendben a svájci Fribourg, a finn Lukko, a svéd Mora IK, a német első osztályú Iserlohn, legutóbb, a 2019/20-as kiírásban pedig az osztrák bázisú EBEL-ben szereplő Dornbirn meghatározó játékosa volt.

Hogy – nem lebecsülve a zöld-fehéreket – mit keres a Fradiban, a magyar hokiban, az egyelőre rejtély. De hogy csak javára válhat a honi közegnek, az egészen biztos.

Fodor Szabolcs: Nem a pénz

– Már olvastam a kommenteket, lám, a Fradi azt is megengedheti magának, hogy NHL-múlt játékost igazoljon – mondta az érdeklődésünkre Fodor Szabolcs, az FTC vezetőedzője. – Nem a pénzen múlt. Sokkal inkább azon, hogy a lehetőségeinken belül vonzó jövőt tudtunk felvázolni. Nemcsak Keaton Ellerbynek, valamennyi légiósnak. Szerződésük lejártával a legtöbben könnyes szemmel távoznak innen. A hozzá hasonló kaliberű játékosok egy idő után kissé megcsömörlenek a rideg profizmustól, s végre élvezni is akarják a játékot jó közösségben. Mi ezt tudjuk kínálni, kiegészítve azzal, hogy Budapest vonzó állomás minden sportolónak.

Hát akkor, welcome to Hungary, Keaton!

Az elődök: Jason Strudwick és Rob Niedermayer

2004-ben bombasztikus hír rázta meg a magyar jégkorongot: pályafutása csúcsán járó két NHL-játékos igazolt az FTC-be. Jason Strudwickre és Rob Niedermayerre másfél évtized múltán is mindenki jól emlékezik. Az ő motivációjuk világos volt. Játékossztrájk, lockout – azaz ideiglenesen szünetelt az NHL. A megfelelő pillanatban mozgósított kapcsolatnak hála a két klasszis úgy gondolta, ugyan mit veszthetnének Magyarországon, Budapestet már akkor is ismerték szerte a világon. Strudwick és Niedermayer vezérletével megtáltosodott a Fradi, kis híján bejutott a döntőbe. Aztán persze a fiúk visszatértek az NHL-be, s Niedermayer a fivérével, Scott-tal egy csapatban, az Anaheim Mighty Ducks-szal megnyerte a Stanley-kupát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.