Alexander Zverev: börtön helyett felfüggesztett eltiltás

Alexander Zverev mexikói kizárása után a következő egy évben próbaidőn lesz. Újabb agresszív viselkedés esetén életbe lép a nyolchetes eltiltása.

2022. 03. 08. 13:42
Alexander Zverev kitiltott teniszsztár Acapulco
Germany's Alexander Zverev hits a return against Jenson Brooksby of the US during their Mexico ATP Open 500 men's singles tennis match at the Arena GNP in Acapulco, Mexico, on February 21, 2022. (Photo by PEDRO PARDO / AFP) Fotó: PEDRO PARDO / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai bajnok teniszező, Alexander Zverev két hete, Mexikóban vesztette el a fejét. A párosmeccse végén trágár módon sértegette a székbírót, és ütőjével a bírói emelvényt is többször megütötte, kis híján eltalálva a székbíró lábát.

Zverev az eset másnapján bocsánatot kért, de ezzel nem úszhatta meg a következményeket: a tornáról kizárták, nem kaphatta meg az Acapulcóban szerzett ranglistapontjait és a 31 570 dolláros pénzdíjáról is le kellett mondania, s további 40 ezer dollár büntetést kapott. Ez megegyezik a helyszínen az általa elkövetett vétségekért kiosztható maximális büntetéssel.

Az is sejthető volt, hogy a német játékos további szankciókra is számíthat, az ATP pedig kedden nyilvánosságra hozta vizsgálatának eredményét. Zverev nyolchetes eltiltást és további 25 ezer dolláros pénzbírságot kapott, egy évre felfüggesztve.

A tizenkét hónapos próbaidő alatt azonban nem kell hasonlóan kirívó sportszerűtlenséget elkövetnie, hogy életbe lépjenek a szankciók. Bármilyen, másokkal szemben – legyen az bíró, ellenfél vagy néző – tiszteletlen vagy agresszív sportszerűtlen magatartásnak súlyos következményei lehetnek Zverevre nézve.

Így, bár felfüggesztett büntetésről van szó, a német teniszezőnek nagyon óvatosnak kell lennie a következő évben, ugyanis olyan tettért is életbe léphet az eltiltása, amelyet az ismert előzmények nélkül megúszna egyszerű szóbeli figyelmeztetéssel.

Wilander hosszabb eltiltást, Williams börtönt emleget

Már az ítélet meghozatala előtt is voltak, akik súlyos büntetést kértek Zverevre. A hétszeres Grand Slam-bajnok Mats Wilander, aki hosszú évek óta az Eurosport szakértőjeként dolgozik, nagyon furcsállotta, hogy Zverev másfél héttel a balhéja után már játszhatott a Davis-kupában. Az olimpiai bajnok mindkét egyesét megnyerve kulcsszerepet játszott abban, hogy a németek 3-1-re nyertek Brazília ellen, és bejutottak az őszi világdöntőbe.

– Ha egy játékos a bírói széken töri szét az ütőjét, nem szabadna engedni visszatérni a pályára egy bizonyos idő letöltése nélkül.

Nem tudom, hogy három vagy éppen hat hónapos eltiltás lenne a megfelelő, de valamilyen, számára fontos versenyt ki kellene hagynia, például Grand Slamet, Mesterversenyt vagy a Davis-kupát

– fogalmazott még az ATP döntése előtt Wilander.

Hangzatosabb nyilatkozatot tett a huszonháromszoros Grand Slam-győztes Serena Williams, aki nem állta meg, hogy ne csináljon egyenjogúsági kérdést Zverev esetéből.

– Nyilvánvaló a teniszben uralkodó kettős mérce. Ha én tettem volna ezt, valószínűleg már börtönben lennék. Komolyan mondom, nem viccelek – mondta Williams, aki felidézte, hogy ő két évre került próbaidőre a 2009-es US Open elődöntője után. Akkor az egyik vonalbíró állítása szerint Williams halálosan megfenyegette őt, amiért bemondott egy lábhibát az amerikai kárára.

A teniszezőnő arra alapozza a kijelentését, hogy akkor összesen 93 ezer dolláros büntetést (ebből 10 500-at még a helyszínen) kapott, s további 92 500 dollárt felfüggesztve. Azt viszont talán elfelejtette, hogy Zverevvel ellentétben megtarthatta a pénzdíját, abból a 350 ezer dollárból pedig bőven futotta a büntetésre.

Amikor négy éve Karolína Plísková vezette le a dühét a bírói széken, a WTA nem hozta nyilvánosságra a büntetés pontos összegét, de a cseh játékos stábja négy számjegyű összegről beszélt az eset után. Igaz, Plísková a székbíró lábától távolabb végezte a rombolást.

Borítókép: Alexander Zverev (Fotó: AFP/Pedro Pardo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.