Az úszás volt a kedvencünk, közel volt az első müncheni érem

A magyar Lehmann Csongor állt a legközelebb ahhoz, hogy megakadályozza a francia söprést a Münchenben zajló multisport Európa-bajnokságon, a férfiak triatlonversenyében, végül a negyedik helyen zárt.

Magyar Nemzet
2022. 08. 13. 17:57
EC2022 - TRIATHLON - ELITE Men
Athletes in action during the TRIATHLON - ELITE Men at Olympiapark during the European Championships 2022 on August 13, 2022, in Munich, Germany. Photo: Daniel Kopatsch / Munich2022 Fotó: Daniel Kopatsch
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lipták Tamás, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai igazgatója a müncheni Európa-bajnokság előtt a férfiak versenyében a tavalyi, tokiói olimpián hetedik Bicsák Bencét, a 2021-ben U23-as világbajnok Lehmann Csongort, valamint Dévay Márkot is a legjobb tizenöt közé várta, és egy top 6-os helyezést sem tartott elképzelhetetlennek.

A 1,5 kilométeres úszás utáni állást gondolkodás nélkül aláírtuk volna végeredményként is: Dévay Márk vezetett, Lehmann Csongor a második helyen állt!

A 40 kilométeres kerékpáros rész során mindketten végig a tizenkét fős élbolyban tekertek. Bicsák Bence a második csoportban teljesítette ezt a részt, a negyedik magyar induló, Tóth Tamás viszont a kerékpárosszakasz közben feladta a versenyt.

LEHMANN Csongor
Lehmann Csongor a kerékpáron (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Következett a 10 kilométeres futás. Dévay nem bírta tartani a lépést az élbollyal, Lehmann viszont ötödmagával az élen haladt. Pedig ebben a csoportban ott volt a címvédő Dorian Coninx, valamint két korábbi aranyérmes, Joao Pereira és Pierre le Corre is, akárcsak Léo Bergere.

Pereira adta meg először magát, majd az utolsó előtti körben a három francia Lehmanntól is ellépett kissé. Közülük Bergere bírta a legjobban, idén ő lett az Európa-bajnok, Le Corre az ezüstérmes.

Lehmann a címvédőt még utolérte, de a célegyenesben Coninx bebiztosította a francia söprést. A magyar érem tehát elmaradt, de Lehmann így is boldog volt.

– Minden egyes perce nagyon kemény volt a versenynek, de végig jó erőben voltam – értékelt a huszonhárom éves Lehmann Csongor az M4 Sportnak. – Már az úszás során jól helyezkedtem, jó, hogy összejött az a kis szökés, nagy előny volt majdnem egy perc fórral megkezdeni a futást. A tíz kilométer nagyon hosszú volt, bár az első két kör még elég hamar elment. Megpróbáltam hosszabb hajrát nyitni, és így felférni a dobogóra, ez sajnos nem sikerült, de összességében nagyon boldog vagyok, úgy érzem, kihoztam a legjobbat magamból.

Bicsák a tizedik helyig futott fel, Dévay a tizenkettedik pozícióban zárt. Lipták Tamás előzetes elképzelése túl óvatosnak bizonyult. Az első érmünkre viszont még várnunk kell, mind Münchenben, mind a triatlon Európa-bajnokságok férfiversenyeit tekintve.

Triatlon Európa-bajnokság, München

Férfiak

1. Léo Bergere (francia) 1:41:09 óra
2. Pierre le Corre (francia) 8 másodperc hátrány
3. Dorian Coninx (francia) 15 mp h.
4. Lehmann Csongor 21 mp h.
(...)
10. Bicsák Bence 1:37 perc h.
12. Dévay Márk 1:47 p h.
Tóth Tamás nem fejezte be a verseny.

A multisport Eb további szombati magyar eredményei

A magyar női tornacsapat (Kovács Zsófia, Makovits Mirtill, Mayer Gréta, Bácskay Csenge, Székely Zója) a hetedik helyen végzett.

Pályakerékpárban a férfi sprint versenyszámban Szalontai Sándor bejutott a legjobb nyolc közé, ott a szám olimpiai bronzérmesétől, a brit Jack Carlintól kapott ki. Ugyanebben a számban Csengői Bálint nem jutott a legjobb tizenhat közé, míg a mezőnyversenyt (scratch) Orosz Gergő feladta.

Evezésben a Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettes a B döntőben harmadikként ért célba, összesítésben a kilencedik helyen zárta az Eb-t. A paraevezősök egypár versenyszámában Pető Zsolt hatodik lett. Kétpárban a Bácskai Máté, Szabó Márton egység, egypárban Pétervári-Molnár Bendegúz végzett hatodik helyen elődöntőjében, vasárnap mindkét hajóra B döntő vár.

Asztaliteniszben a Hartbrich Leonie, Bálint Bernadett női páros legyőzte lett, moldovai ellenfelét, és feljutott a főtáblára. Ugyanez Hartbrichnak vegyes párosban, Majoros Bencével az oldalán nem sikerült, egy portugál duótól szenvedtek vereséget.

Borítókép: Lehmann Csongor és Dévay Márk rögtön a rajt után magához ragadta a kezdeményezést (Fotó: Munich2022/Daniel Kopatsch)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.