Volt Batman és belga Balotelli, most Szalai Attila új csapattársa

Negyvenötszörös belga válogatott csatárt szerződtetett a Szalai Attilát is foglalkoztató Fenerbahce. Michy Batshuayi a Chelsea-nél a remek gólátlaga ellenére sem kellett Antonio Conténak, Dortmundban viszont szárnyalt Peter Stöger irányításával. Balhés múlt, eltékozolt tehetség, sokadik esély.

2022. 09. 03. 14:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hallottam, hogy a Batman munkakör megüresedett Dortmundban, így úgy döntöttem, hogy átveszem” – ezzel a szöveggel jelentette be 2018. január 31-én Michy Batshuayi, hogy a Chelsea-től ideiglenesen elköszönve, kölcsönben Dortmundba szerződik. A Ruhr-vidéki város előző „Batmanje” Pierre-Emerick Aubameyang volt, aki többször is denevéremberes álarcban ünnepelte gólját, és akkor épp az Arsenalba igazolt.

Batshuayi már az első dortmundi meccsén bizonyította, hogy nem csak szájkaratéban erős: két nappal később két góllal és egy gólpasszal főszereplő volt a Köln 3-2-es legyőzésében. Fél év alatt 14 meccsen kilenc gólt szerzett az akkoriban Peter Stöger-vezette német klubban, nem csoda, hogy a tavaly a Fradi kispadján is megfordult osztrák edző szeretett volna tovább dolgozni vele. De a Chelsea – látva Batshuayi jó formáját – a nyáron visszarendelte őt. Alighanem ez volt a negatív fordulópont a csatár életében.

Batshuayi eredetileg a 2016-os Eb után került a Chelsea-hez, de előbb Diego Costa, majd Álvaro Morata mögé szorult a rangsorban, Antonio Conte vezetőedző pedig nem volt kibékülve vele. Annak ellenére sem, hogy Batshuayi átlagban 96 percenként szerzett egy gólt a londoni klub mezében, ami meglehetősen erős mutató. Egyébként 77 meccsen 25-szor volt eredményes a Chelsea-ben, de sokszor csak keveset játszott csereként.

A Chelsea a dortmundi sikerek ellenére sem adott neki komolyabb bizalmat, újra kölcsönadták, ezúttal a Valenciának, Batshuayi pedig szép lassan elkallódott. Az utóbbi időben a Crystal Palace-ban játszott, majd a legutóbbi idényt már Törökországban töltötte a Besiktas színeiben (33 bajnokin 14 góllal).

Hogy így alakult a sorsa, valójában nem meglepetés. Korábbi belgiumi csapattára, Igor de Camargo így jellemezte: – Ő a legjobb. Már amikor a legjobb akar lenni. Csak nem mindig akar.

Mindvégig benne volt Batshuayi életében, hogy kevesebbre viszi, mint amennyire a képességei alapján vihetné. Elég csak annyi hozzá, hogy belga Balotellinek hívták, ami nem éppen pozitív becenév.

Annak idején Batshuayi szűrét az Anderlecht akadémiájáról fegyelmi problémák miatt tették ki, már a Standard Liége-ben egyszer könyöklésért, másszor az ellenfél megtaposásáért tiltották el hosszú időre, és arra sem lehetett büszke, amikor előállították fegyvermásolat viseléséért, amit végül megúszott egy ejnye-bejnyével. 2013-ban pedig a válogatott magatartási kódexének megsértéséért a patinás touloni U21-es tornát kellett kihagynia.

Tehát Batshuayi nem könnyű eset. renitens csapattársat kapott a Fenerbahcéban, de a 28 éves belga akár még segíthet is az isztambuli klubnak. Annál bizonyosan többet, mint a csapat korábbi nagynevű sztárja, Mesut Özil tette, aki ezen a nyáron másfél év után, dicstelenül távozott a Basaksehirbe.

Borítókép: Michy Batshuayi a Fenerbahce mezében (Fotó: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.