Francia sztárjátékossal erősít a női Euroliga magyar címvédője

A női kosárlabda Euroliga 11. fordulója következik szerdán és csütörtökön. A sorozat címvédője, a Sopron Basket egy korábbi játékosa miatt pikáns meccsen fogadja a spanyol Gironát, és bejelentette a négyszeres Európa-bajnoki ezüstérmes irányító, Olivia Epoupa érkezését. A Szekszárdnak is van új játékosa, a szlovák válogatott Nikola Dudásová, ám a jelek szerint elveszíti az egyik legjobb kosarasát. A DVTK HUN-Tech a török sztárcsapat Mersint fogadja.

2023. 01. 24. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy szempontból biztosan pikáns meccsre készül a Sopron Basket. A női kosárlabda Euroliga címvédője a nyáron a távozó Gabby Williams pótlására szerződtette Brittney Sykest, aki nagyszerűen is kezdett, remekül kosárlabdázott, egészen november végéig. Akkor azonban az Európa-bajnoki selejtezők miatti klubszünetről nem érkezett vissza a magyar városba, és mert ez már a második fegyelmezetlensége volt, a Sopron azonnali hatállyal felbontotta a szerződését. Két nappal később a spanyol Girona bejelentette, hogy leigazolta az amerikai kosarast – ezzel kiderült, mi állt a fegyelmezetlenség hátterében.

 

A két klub az Euroligának ugyanabban a csoportjában szerepel, és szerdán éppen a Girona lesz a magyar bajnok vendége, vélhetően Brittney Sykesszal a soraiban. A soproniak egyébként beperelték őt a sportág döntőbíróságánál, a BAT-nál, bennfentes információk szerint nyerni is fognak, csak a kártérítés összege a kérdéses. Ugyanakkor a pénz nem tud pontokat dobni, és mert a világ egyik legjobb irányítója, Courtney Vandersloot az év végén kilépett a soproni szerződéséből, a keret erősítésre szorul. Ez kedden megtörtént, a klub bejelentette, a francia válogatott és a Fenerbahce irányítója, a kiválóan védekező Olivia Epoupa érkezik a Hűség Városába várhatóan a hét végén.

Forrás: Wb-sopron.com

– Közismert, hogy november óta szerettünk volna egy hátvédet igazolni a csapat megerősítésére, ami eddig anyagi lehetőségeink és a piac adottságai miatt nem tudott megvalósulni. – világította meg az igazolás hátterét Török Zoltán ügyvezető. – Olivia személyében elit védőjátékos érkezik hozzánk, közben lassan Határ Betti visszatérésére is készülünk, és bízom benne, hogy ezzel a kerettel végre már a szezon végéig tudunk együtt dolgozni.

Olivia Epoupa egyébként 28 éves, 165 centiméter magas, és négyszeres Európa-bajnoki ezüstérmes a francia válogatottal. Ő még nem lesz ott a pályán a Girona ellen, amely rendkívül fontossá vált a Sopron számára a múlt heti, diósgyőri veresége után. A két csapat első meccsén a spanyolok 63-60-ra nyertek, a címvédő magyar együttes számára létkérdés a győzelem, ha meg akarja őrizni a helyét a B csoport tabellájának az élén. Az ebben a nyolcasban bravúrosan szereplő DVK HUN-Therm csütörtökön fogadja a török sztárcsapatot, a Mersint, és újra kivételes teljesítményt kell nyújtania.

Nikola Dudásová bevetésre készen áll. Fotó: Kscszekszard.hu

A harmadik magyar csapat az Euroligában, az Atomerőmű KSC Szekszárd az A csoportban szerepel, és szerdán a még nyeretlen görög Olimpiakosz vendége lesz. Ha a magyar csapat körül minden rendben lenne, akkor a találkozó egyértelmű esélyesének számítana, ám ez annak ellenére nincs így, hogy szintén bejelentett egy erősítést: 

„Örömmel jelentjük be, hogy egy hazánkban is (el)ismert légióssal bővült keretünk: a korábban a PEAC-ban másfél szezont játszó szlovák válogatott Nikola Dudásová az idény végéig a Szekszárd játékosa lesz.

A 27 éves, 177 centiméter magas hátvéd, aki egyes és kettes poszton is otthonosan mozog, a 2022–2023-as szezont az izraeli Elitzur Ramlában kezdte, ahol két Euroliga-, hat Európa-kupa és egy bajnokin lépett pályára. Nikola már új társaival edz, előreláthatóan szerdán Athénban, az Olimpiakosz elleni Euroliga-mérkőzésen be is mutatkozhat.”

Akad azonban érzékeny veszteség is a szekszárdiaknál: az egyik legjobb játékosuk, Victoria Vivians vasárnap távol maradt a csapat bajnoki mérkőzésétől. A hírek szerint a török Galatasary csábítja, ám az átigazolási összeget tekintve a két klub álláspontja nincs közel egymáshoz, és az amerikai kosaras ezért nem akart pályára lépni. Az Atomerőmű a Dudásová érkezését bejelentő közleménye azzal zárul, hogy Victoria Vivians sorsáról a következő napokban születik döntés. 

Euroliga, csoportkör, 11. forduló. Szerda, A csoport: Olimpiakosz (görög)–Szekszárd 17.30; B csoport: Sopron Basket–Girona (spanyol) 18.00. Csütörtök, B csoport: Diósgyőr–Mersin (török) 18.10.

 Borítókép: Olivia Epoupa itt még a Fenerbahce játékosaként harcol a szekszárdi Boros Júliával (Fotó: Fiba.com)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.