A buszon szóltak a magyar tornásznőnek, hogy egy óra múlva vb-döntős + videó

Az antwerpeni olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon a mai szerenkénti döntők előtt egy órával dőlt el, hogy az eredetileg második számú tartalék Bácskay Csenge is ott lehet az ugrás fináléjában. Az Egyesült Államokban tanuló és ott készülő, húszéves Bácskay a 8. helyet szerezte meg, és ez olimpiai kvótát érhet számára; hivatalosan vasárnap közlik, hogy a szerenkénti döntőkből kik kvalifikáltak a jövő évi párizsi ötkarikás játékokra.

2023. 10. 07. 17:26
BÁCSKAY Csenge
Antwerpen, 2023. október 7. Bácskay Csenge Mária ugrást mutat be a nõk egyéni versenyének szerenkénti döntõjében az olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon Antwerpenben 2023. október 7-én. MTI/AP/Geert vanden Wijngaert Fotó: Geert vanden Wijngaert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokságon még hétfőn a selejtezők zárása után Bácskay Csenge ugrásban a 11.  helyre került, de mivel három amerikai tornásznő is előtte végzett, a nyolcas szerenkénti döntőket nézve előzetesen a második számú tartalék volt. Ketten lemondták a részvételt, a brit Jessica Gadirova és az amerikai Joscelyn Roberson, akik a selejtezőben a negyedik és a hatodik helyen végeztek, és a nagy „felfordulásban” úgy alakult, hogy a helyükre három versenyző került a döntőbe, a kanadai Elsabeth Black (9.), az amerikai Leanne Wong (10.) és még Bácskay Csenge (11.) is. Mint utóbb kiderült, honfitársnőnk ezt egy órával a döntő előtt egy buszon tudta meg!

Bácskay Csenge
A magyar női csapat Antwerpenben, Bácskay Csenge a jobb szélen. Forrás: Magyar Tornaszövetség

A döntőt a vb legnagyobb sztárja, a négyszeres olimpiai bajnok kezdte, aki a vb-n győzelemre vezette az amerikai csapatot, majd megnyerte az egyéni összetettet is, utóbbi sikere pályafutása 21. vb-címét jelentette a 26 éves tornásznőnek. Biles nekifutott a 6,4-es kiinduló pontszámú „csodaugrásának” (Jurcsenko dupla szaltó bicska mozdulattal), de most nem sikerült, a végén hanyatt esett, de így is nagyon magas pontszámot, 14,433-at kapott. A másik ugrása neki is „csak” 5,6-es erősségű, ez szépen sikerült (14,666), így az érvényes pontszáma, a kettő átlaga 14,549 lett.

A másodikként szólított francia Coline Devillard hibázott (13,183), így utána Wong őt megelőzte (13,466), negyediknek pedig Bácskay Csenge következett. A Nebraska Egyetemen tanuló versenyzőnk első ugrása, a Jurcsenko szuplé másfél csavarral szép, magas ívű volt, de ellépett belőle (13,400), utána a Cukahara szuplé egész csavarral szemre jobban sikerült, beleállt, de még kivitelben is kevesebbet kapott rá (13,133), így 13,266-ot írtak be a neve mellé.

S ezzel végül a nyolcadik helyen zárt, csak Devillard-t előzte meg. Biles addig vezetett, amíg utolsóként a szer regnáló olimpiai bajnoka, a brazil Rebeca Andrade két nagyon szép, 5,6 és 5,0-s erősségű ugrással megelőzte (14,750). Így Andrade lett a világbajnok, Bilesnak itt be kellett érnie az ezüstéremmel, de egyálalán nem volt szomorú.

Andrade, Biles
Az ugrás dobogósai: Andrade, Biles és Jo Szo Dzsong. Forrás: Twitter/FIG

Bácskay Csenge ugrásai 4,6-es és 4,4-es kiinduló pontszámúak voltak, a többi döntős magasabbra tette a lécet, és versenyzőnk a selejtezőben kétségkívül jobban teljesített, ott 13,500 volt a két pontszámának az átlaga. De ne feledjük, hogy azóta öt nap telt el úgy, hogy lélekben úgy számolhatott, nem lesz ott a döntőben; mint említettük, egy órával a finálé előtt tudta meg, hogy mégis szerepelhet. Így minden elismerést megérdemel, hogy egy kis hibával megoldott a feladatát, és ez olimpiai kvótát érhet számára. A sportágban az olimpiai kvalifikációs rendszer meglehetősen bonyolult, és a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) vasárnap közli, hogy a szerenkénti döntők eredményei alapján még kik kvalifikálták magukat a jövő évi párizsi olimpiára.

Az már korábban eldőlt a vb-n, hogy Mészáros Krisztofer és Czifra Bettina Lili kijutott az ötkarikás játékokra, és szereztünk egy nem névre szóló női kvótát is.

Bácskay Csenge és Simone Biles egymás mellett

Bácskay Csenge: A buszon voltunk a magyar delegációval, ott tudtam meg egy órával a verseny előtt, hogy indulhatok a fináléban, Altorjai Sándor delegációvezető szólt nekem. Nagyon örültem, de tudtam, hogy van egy nagy feladatom: köztes állapotban voltam, hiszen arra is készültem, hogy versenyzek, meg arra is, hogy nem, így a fejemet át kellett állítani a versenyszituációra. Az ugrásaim jól sikerültek, elégedett vagyok. A selejtezőben dupla csavart mutattam be, de Draskóczy Imre szövetségi kapitánnyal megbeszéltük, hogy most másfél csavart ugrom, mert az a biztos, illetve a sérülésveszélyt is el akartuk kerülni. Óriási dolog volt számomra, hogy amikor még a harmadik helyen álltam, ott ülhettem a „kiss and cry”-ban Simone Biles mellett. Nekem mindig is nagy példaképem volt, ráadásul most beszélgethettem is vele, nagyon aranyos volt így élőben, ennek is nagyon örültem. Boldog vagyok, hogy nyolcadik lettem, főleg ahhoz képest, hogy úgy volt, hogy nem is versenyzem. Nagyrészt Amerikában, az egyetemen készültem fel, a kinti edzőim tudták, hogy szeretnék a vb-n indulni, így mindenben támogattak. Tudom, hogy sokan azt mondják, így, hogy a döntőben indultam, enyém a harmadik magyar női olimpiai kvóta, de addig semmibe se szeretném beleélni magam, amíg nem biztos, hiszen a FIG a szerenkénti kvótások névsorát vasárnap adja ki. Igazából annak örülök, hogy a vb fináléjában versenyezhettem, és kihoztam magamból a maximumot.

Bácskay Csenge nem akar semmi elkiabálni. Forrás: MATSZ

Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára, a magyar csapat vezetője: Csenge jól teljesített a döntőben, s nagy valószínűséggel ő is olimpiai kvótás lesz, hiszen szerenként alapesetben a finálésoknak adják ki a kvalifikációt, úgy, hogy a már kvótás versenyzők kiesnek. Ezt azonban biztosan nem lehet még kimondani vasárnapig, amíg a FIG hivatalosan meg nem erősíti.

Női ugrás: 1. Rebeca Andrade (Brazília) 14,750 pont, 2. Simone Biles (Egyesült Államok) 14,549, 3. Jo Szo Dzsong (Koreai Köztársaság) 14,416, ...8. Bácskay Csenge 13,266.

Tizenhat esztendős az arany- és az ezüstérmes is

Az izraeli Artem Dolgopyat hazája történetének első aranyérmét nyerte a torna-világbajnokságokon: a férfiak között talajon diadalmaskodó olimpiai bajnok klasszis 2017-ben és 2019-ben is ezüstérmes volt. Lólengésben az ír Rhys McClenaghan megvédte címét. Gyűrűn a tokiói olimpia dobogósai végeztek az első három helyen: akárcsak a japán fővárosban, ezúttal is a kínai Liu Jang győzött, az ötkarikás játékokhoz képest viszont helyet cserélt az ezúttal második görög Elefteriosz Petruniasz és a most harmadik kínai Ju Hao. A nőknél felemás korláton a 16 esztendős kínai Csiu Csi-jüan győzött, a vele egyidős algériai Kaylia Nemour pedig hazája és Afrika történetének első vb-dobogós helyezését szerezte meg az ezüstjével. Igaz, ő 2021-ig francia színekben versenyzett. Ebben a döntőben Simone Biles ötödik lett.

A felemás korlát érmesi Forrás: Facebook/Antwerp 2023

Férfiak:
talaj: 1. Artem Dolgopyat (Izrael) 14,866 pont, 2. Minami Kazuki (Japán) 14,666, 3. Milad Karimi (Kazahsztán) 14,600.

lólengés: 1. Rhys McClenaghan (Írország) 15,100 pont, 2. Khoi Young (Egyesült Államok) 14,966, 3. Ahmad Abu El Szoud (Jordánia) 14,633.

gyűrű: 1. Liu Jang (Kína) 15,233 pont, 2. Elefteriosz Petruniasz (Görögország) 15,066, 3. Ju Hao (Kína) 14,833.

Nők:
felemás korlát: 1. Csiu Csi-jüan (Kína) 15,100 pont, 2. Kaylia Nemour (Algéria) 15,033, 3. Shilese Jones (Egyesült Államok) 14,766

Borítókép: Bácskay Csenge ugrást mutat be a nők egyéni versenyének szerenkénti döntőjében az olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon Antwerpenben 2023. október 7-én (Fotó: MTI/AP/Geert vanden Wijngaert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.