Akár olimpiai bajnok is lehet a magyar kézilabda-válogatott – mondja a legenda

– Nem zárnám ki az olimpiai aranyérmet sem Párizsban – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kovács Péter, az egykori 323-szoros magyar válogatott kézilabdázó, miután Portugália legyőzésével a magyar férfikézilabda-válogatott kijutott a párizsi nyári olimpiára Tatabányán vasárnap késő este. Az itthon a 20. század legjobb magyar férfi kézilabdázójának választott Kovács Péter kiemelte a ferencvárosiak 21 éves jobbszélsője, Imre Bence varázslatos teljesítményét.

2024. 03. 19. 5:45
IMRE Bence
Tatabánya, 2024. március 17. Imre Bence a férfi kézilabda olimpiai selejtezõtorna Magyarország - Portugália mérkõzése után a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 17-én. Olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatott, mivel 30-27-re legyõzte Portugáliát. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon nagy örömmel tölt el, hogy sikerült a kijutás, mert hatalmasat küzdöttek a srácok. A magyar válogatott jól is játszott a mérkőzés egyes részeiben, amikor fontos volt, főleg a végén, amikor nem ijedt meg a lehetőségtől. Imre Bence pedig fantasztikus teljesítményt nyújtott – jegyezte meg az egykori világválogatott Kovács Péter.

Kovács Péter a magyar férfi kézilabda-válogatott legeredményesebb játékosa a címeres mezben elért 1797 góljával. Szerinte az ötkarikás játékokon Chema Rodríguez együttese bárki ellen esélyes lehet idén nyáron.

– Minden reményünk megvan arra, hogy jól szerepeljen ez a magyar válogatott a francia fővárosban, hiszen az idei januári németországi Európa bajnokságon és a mostani olimpiai selejtezőn is többször tudtak olyan teljesítményt nyújtani a mieink, ami alapján kijelentem, hogy bárki ellen felvehetjük a versenyt az olimpián. Nem zárnám ki az olimpiai aranyérmet sem Párizsban.

Utolsóként a magyar válogatott jutott ki a nyári párizsi olimpia férfikézilabda-tornájára, ahol 12 csapat küzd majd az érmekért, két hatfős csoportban, ahonnan az első négy-négy helyezett jut a negyeddöntőbe.

Kenyeres József: Találtunk egy embert, aki minden helyzetből gólt lőtt

Ahogy Kovács Péter, úgy a szintén világbajnoki ezüstérmes, olimpiai negyedik helyezett és egykori világválogatott, Kenyeres József is optimista a jövőt illetően a portugálok elleni sikert követően. Az egykori szélső ugyancsak Imre Bence elképesztő játékára hívta fel a figyelmet.

– Találtunk egy embert, aki minden helyzetből gólt lőtt. Imre Bence az utolsó hat vagy hét támadásból ötöt góllal fejezett be, és ez parádés volt. A csapat is rájött arra, hogy oda ki kell húzni szélre a labdát, és ő mindent be fog lőni,és ez sikerült.

A korábbi balszélső elárulta, hogy a januári Európa-bajnokság után biztos nem vették félvállról a portugálok Bencét, miközben egy ilyen zseniális játékosból hiába készültek fel, mindig képes volt hibátlanul befejezni az akciót.

– Egyszerűen úgy jött a játék, hogy nála voltak a helyzetek, Bence pedig szépen, egyszerű módon megoldotta a feladatát. Tehát nem bonyolította túl, csak be akarta lőni, és be is lőtte – jegyezte meg Kenyeres József.

Az első félidő után még 16-16 volt az állás, ez a portugáloknak kedvezett, akik sokáig vezettek is a második félidőben, de a végére a hatezer magyar szurkoló tombolhatott a csapattal a mesés végjátékunknak köszönhetően. Kenyeres elmagyarázta, hogy mi kellett ehhez:

– A védekezésünk feljavult, plusz jöttek újra a kapusbravúrok, amivel kicsit felhoztuk a csapatot, és amikor utolértük a portugálokat, akkor már szerintem az ellenfél megzavarodott, már nem tudta azt játszani, amit addig játszott, lehetett is látni, hogy tanácstalanok.

Imre Bence az 52. percben egyenlített ki 24-24-re, és azt se felejtsük el, hogy fejütésért Sipos Adriánt a 49. percben piros lappal végleg kiállították. A Svájcban 1986-ban világbajnoki ezüstérmet szerző magyar válogatott klasszisa szerint ebből is jól jöttünk ki.

– Sipos Adrián kiállítása feltüzelte a csapatot, akik a helyére bekerültek azok dupla annyi energiát tettek bele a védekezésbe, és ez teljesen jól működött, küzdöttek, hajtottak a fiúk. Még rengeteg potenciál van ebben a csapatban, és azért kell tovább dolgozni, hogy ez ki is jöjjön Párizsban. Ez a csapat a négy közé tud kerülni az olimpián, meggyőződésem – fejezte be Kenyeres József.

Tizenkét évvel London után ismét ott lesz tehát a magyar férfikézilabda-válogatott az olimpián. Párizsban a kézilabdatornát július 25. és augusztus 11. között tartják.

Borítókép: Imre Bence a férfikézilabda olimpiai selejtezőtorna Magyarország–Portugália mérkőzése után a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 17-én. Olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatott, amivel 30-27-re legyőzte Portugáliát (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.