idezojelek

Spanyolország furcsa halála (1. rész)

A hataloméhes szocialista miniszterelnök készülőben lévő alkuja a szeparatistákkal fel fogja számolni az általunk ismert spanyol nemzetállamot.

Jorge González-Gallarza avatarja
Jorge González-Gallarza
Cikk kép: undefined
Fotó: Olivier Hoslet

Akármerre tartson is Spanyolország a november végén esedékes parlamenti szavazást követően, amely valószínűsíthetően újabb kormányzati mandátummal ruházza fel Pedro Sánchez miniszterelnököt, a jövő történészei nehezen fogják tudni a fejleményeket összebékíteni azzal, ahogyan a hónap kezdetét vette.

Miközben az ügyvivő szocialista miniszterelnök a múlt héten felfedte szándékát, hogy a katalán szeparatisták hét szavazatának megszerzésével, az alkotmány semmibevétele árán is ragaszkodik a hatalomhoz, a Spanyolországot 1978 óta egyesítő szimbólumok, normák és hagyományok más helyeken bebizonyították, hogy élnek és virulnak – és nem fognak harc nélkül elbukni. 

A disszonancia október 28-a, szombat és múlt hét kedd között hágott tetőfokára. Alig négy nap alatt a negyvenéves spanyol demokrácia egyszerre mutatta az ifjonti ragyogás és a halódó elvénülés jeleit, a kínkeserves öngyilkosság felé tántorgást, miközben az életerejét hirdette. A szokásos spanyol hangzatosságnál aligha nagyobb túlzás, hogy a július 23-i, egyértelmű győztes nélküli választások elhozhatják az 530 éves nemzetállam haláltusáját.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt hét kedd reggelén a Spanyolország fennmaradása mellett kiállók a reményeiket Leonóra asztúriai hercegnőbe vetették, aki kegyesen üdvözölte a zászlólengető bámészkodókat, miközben egy éjfekete Rolls-Royce hátsó ülésén ülve átgurult Madrid belvárosán. Aznap töltötte be tizennyolcadik életévét, és a hagyományok megkövetelték, hogy VI. Fülöp király leg­idősebb lánya a Cortes Generales, azaz a kétkamarás spanyol parlament előtt hűségesküt tegyen az alkotmányra annak érdekében, hogy apja halála vagy más módon cselekvőképtelenné válása esetén azonnal trónra léphessen. (Négy héttel korábban, a zaragozai katonai akadémián a nemzeti lobogóra már felesküdött.) Harminchét évvel ezelőtt, saját felnőtté válásának napján apja ezzel megegyező esküt tett az 1978-as spanyol alkotmány ugyanezen példányára. Az állami szertartást követően a díszmenet a királyi palotába vonult, ahol az alighanem ideges, mégis bámulatosan összeszedett Leonóra szabadabban beszélve mutatkozott be a nemzetnek: 

Tartozom a spanyoloknak, és kérem őket, hogy bízzanak bennem.

Ezután átvette a legmagasabb spanyol polgári kitüntetést, a III. Károly Rend nagykeresztjét a gallérral, amely újabb bizonyítéka annak, hogy a korona az idő múlásával dacoló nemzet egységét és állandóságát testesíti meg. A csaknem hárommillió, főként unionistákból és alkotmánypártiakból álló nézőnek a keddi nap egy királyi jubileum hangulatát idézte.

A lelkesedéshez azonban a spanyoloknak hátat kellett fordítaniuk mindannak a politikai zűrzavarnak, amely Leonóra beavatási szertartását körbelengte. Spanyolország a kormányozhatatlanság mocsarában vergődik; egy olyan dilemma foglya, amely csak az ország egyik felének kárára oldható meg, és amely pusztító viszályba torkollik. 

A július 23-i, rosszul időzített, nyárközepi megméretés előtt az óvatos várakozás az volt, hogy a Néppárt (PP) és a Vox által alkotott blokk leváltja a Sánchez-féle „Frankenstein-koa­líciót”, és a visszájára fordítja annak programját, azaz a radikális feminizmust, az ökoszocialista társadalmi mérnökösködést, a túlterpeszkedő államot, az orwelli „történelmi emlékezetet” – és mindenekelőtt a szeparatistákkal való összejátszást. 

Ahogy aznap este beérkeztek az exit pollok eredményei, a remények a jobboldali blokk alacsony részvételi arányain és a szocialisták katalóniai és baszkföldi sikerein zátonyra futottak. Bár a verseny győztese, a Néppárt hárommillió szavazattal és 47 mandátummal javított előző eredményén, a gyengén teljesítő – 52 mandátumából 19-et elveszítő – Voxszal kötött szövetség az abszolút többséghez szükséges 176 képviselői helynél néggyel kevesebb lett.

A kudarc nyilvánvalóvá vált, amikor a Néppárt vezetője szeptember végén formálisan megkapta az előre láthatóan sikertelenül végződő kormányalakítási lehetőséget. Sánchez meglehetősen ellenállóképes PSOE-jének a maga részéről egyetlen fő partnere maradt, amely szintén veszített támogatottságából, azonban továbbra is maradt esélye egy újabb kormánykoa­líció összeeszkábálására. Ehhez ezúttal szüksége volt a liberális-szeparatista Junts pel Sí párt támogatására, amelynek vezetője, Carlos Puigdemont korábbi katalán elnök felügyelte a 2007-es, törvénytelen függetlenségi népszavazást. Puigdemont a referendumot követően Brüsszelbe repült, és azóta EP-képviselőként dolgozik. Olybá tűnik, hogy a Frankenstein agyából kiálló csavarokon lehet még húzni. 

Mintha nem lett volna elegendő az a négy év, amelyet a szocialisták, kommunisták és különféle elszakadáspártiak kormányzása fémjelzett, az unionista blokk ezúttal attól tartott, hogy Sánchez mesterkedése potenciálisan halálos csapást mér Spanyolország területi integritására. A Junts hét parlamenti szavazatának ára bevallottan az volt, hogy egy lóhalálában elfogadott amnesztiatörvénnyel felmentsék mindazokat, akiket a 2017-es népszavazásban játszott szerepük miatt vád alá helyeztek.

Bár a találgatások már hetek óta zajlottak, Sánchez október 28-án egyértelműen beteljesítette ezt a rémálmot. Aznap, a PSOE vezetőségi ülésén a párt nagyágyúi kínosan egymásra nézve várták, hogy megtapsolják azt a bejelentést, amelyről Sánchez folyamatosan esküdözött, hogy soha nem fogja megtenni. A beszédet a párt szavazóbázisa felé fordulásnak szánták, egy olyan lépésnek, amellyel egy esküszegő és alkotmányellenes amnesztiatervet akartak tisztára mosni azzal, hogy a végére biggyesztették: ez Spanyolország akarata. Ennek egyetlen feltételezett bizonyítékát – nevezetesen azt, hogy a szocialista szavazók nyolcvan százaléka támogatja – egyetlen megbízható, pártfüggetlen közvélemény-kutatás sem támasztja alá. 

Katalónia készen áll a tiszta lapra

– hangsúlyozta Sánchez a megbeszélésen. 

Spanyolország és a spanyol érdekek nevében, közös életünk és a békés egymás mellett élés védelmében kiállok az amnesztia mellett

– tette hozzá. Két hónapnyi kétségbeesett találgatás után, hogy a legjobban informált szereplőként Sánchez hogyan fog rea­gálni a Puigdemont szeptember eleji, brüsszeli beszédében elhangzott követelésekre, a szándéka már határozott és egyértelmű volt. Bár a jég már akkor megtört, amikor Yolanda Díaz kommunista munkaügyi miniszter abban a hónapban Brüsszelbe repült, hogy kezet rázzon Puigdemonttal, Sánchez e beszédében végre világossá tette, hogy a spanyol jogrend ellen generációk óta a legsúlyosabb támadást megszervező szökevény legitim tárgyalópartner.

Nem vesztegette az időt. Az ezt követő hétfőn a PSOE harmadik embere és Sánchez csatlósa, Santos Cerdán ismét találkozott Puigdemonttal, ezúttal annak európai parlamenti irodájában (a vendéglátó–vendég viszony nem is lehetett volna fordított, mivel az utóbbit azonnal őrizetbe vették volna, ha beteszi a lábát Spanyolországba). Spanyolország önképét talán leginkább a terem falára ragasztott – bár a kamerák által elrejtett – fénykép alázta meg, amely a 2017-es népszavazás egyik szavazóurnáját ábrázolta. Mellesleg ez volt Puigdemont dicstelen száműzetésének hatodik évfordulója is; eljött hát az idő, hogy folytassa küldetését, Spanyolország szétverését.

(Folytatjuk)

A szerző az Alapjogokért Központ vendégkutatója, az Uncommon Decency podcast (@UnDecencyPod) műsorvezetője

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol ügyvivő kormányfő (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.