Jöhet a nyolcórás orvosi munkaidő

Tárgyalóasztalhoz ült a BM és a MOK. Vizsgálják a kórházi fertőzések ügyét is.

2023. 07. 26. 16:15
műtét, orvos, egészségügy, kórház Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valós, érdemi egyeztetésre került sor Belügyminisztérium (BM) és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) között. A kamara honlapján olvasható beszámoló szerint 

a tárgyalás partneri hangnemben, a megszólalás lehetőségét mindenkinek biztosítva zajlott, amelynek eredményeként néhány területen gyorsan egyetértés alakult ki, megoldások születtek, sőt több fronton is közös munka kezdődik.

A lényeges területeken azonban szerintük továbbra is érdemi nézetkülönbségek maradtak fenn.

Az egyeztetésen a Belügyminisztérium részéről többek között Pintér Sándor belügyminiszter, Takács Péter egészségügyi államtitkár, Felkai László közigazgatási államtitkár és Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató vett részt. Az orvosi kamarát Kincses Gyula elnök, Álmos Péter alelnök, valamint a szervezet két titkára képviselte. 

Az egyeztetés során az alapellátás, a járóbeteg-szakellátás és fekvőbeteg-ellátás is szóba került. Az alapellátás és a háziorvosok helyzetéről szólva az egészségügyi államtitkár jelezte, hogy a teljesítmény mérésére szolgáló alapellátási indikátorok finomítása folyamatos marad. A kormányzati cél viszont az, hogy az alapellátásban – a bérkiegészítés beépítésre kerüljön a finanszírozásba – a teljesítés-minősítés (indikátor) alapú finanszírozás aránya tovább növekedjen, és az alapellátó orvosok jövedelme ne az életkortól, hanem a teljesítményétől függjön.

A fekvőbeteg-ellátást illetően Pintér Sándor felvázolta a vármegyei központok és megyei kórház igazgatójához rendelt feladatkörök koncepcióját, ahol a teljes megyei betegellátás szervezéséért, a betegutak kialakításáért ez a menedzsment felel majd. 

A járóbeteg-szakellátás kapcsán a belügyminiszter a nyolcórás orvosi munkaidő bevezetéséről beszélt, amely egyebek mellett azt a célt szolgálja, hogy a Magyarország kórházaiban eltérő gyakorlatokat egységesítsék. 

Takács Péter ugyanakkor hozzátette: lehetőség lesz a hatórás munkarendre is, de akkor a bérezést is ahhoz fogják igazítani. A MOK válaszul jelezte: ezt a kérdést nem tekintik lezártnak, és az írásbeli egyeztetések során a munkacsoport tapasztalatai, javaslatai alapján ki fognak még térni rá.

A beszámolóból kiderült továbbá az is, hogy 

a MOK vezetésével munkacsoportok vizsgálhatják a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos teendőket. A  járóbeteg-ellátás, szakrendelői rendszer átalakítására is javaslatokat dolgozhatnak ki, valamint a segítségükkel fogják vizsgálni a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségeit a radiológiában és a patológiában.

A MOK teljes beszámolója IDE kattintva érhető el. 

Borítókép: (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.