Reagált a kormány az orvosi kamara felvetéseire

A Belügyminisztérium a továbbiakban is tartja magát ahhoz a higgadt szakmai párbeszédhez, amit eddig fenntartott – mondta a Magyar Nemzetnek Takács Péter.

2023. 07. 31. 18:50
TAKÁCS Péter
Összevonják az NNK-t és az OGYÉI-t Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatértünk arra az útra, ami szakmai kérdésekben jellemzett minket – hangsúlyozta lapunknak a Magyar Orvosi Kamarával (MOK) való egyeztetést követően Takács Péter. Az egészségügyi államtitkár kiemelte: a szakmai kérdések mentén – legyen szó az ügyeletről, az alapellátás finanszírozásról vagy az indikátorrendszerről – rendszeresen tárgyaltak, értelmes és jó párbeszéd folyt. Az az állítás tehát, hogy a párbeszéd megszakadt volna, nem igaz – szögezte le.

Takács Péter felidézte: a nyári szabadságolások alatt a MOK jelenlévő tagjaival egyeztettek, amely után az orvosi kamara egy pozitív hangvételű visszajelzést adott, bár nem mindenhol idézte szó szerint a Belügyminisztérium képviseletében jelenlévők szavait.

A szaktárca ugyanakkor a továbbiakban is tartja magát ahhoz a higgadt szakmai párbeszédhez, amit eddig fenntartott. Bízunk abban, hogy hasonlóan nyugodt hangnemben folyik majd a párbeszéd, és az orvosi kamara egy picit visszavesz abból a nyilvánosság felé hergelő hangulatból, amit megütött

 – mondta az államtitkár.

Mint néhány napja megírtuk, egyeztetés zajlott a Belügyminisztérium és a Magyar Orvosi Kamara között. A kamara szerint a tárgyalás partneri hangnemben, a megszólalás lehetőségét mindenkinek biztosítva zajlott, amelynek eredményeként néhány területen gyorsan egyetértés alakult ki, megoldások születtek, sőt több fronton is közös munka kezdődik. A lényeges területeken azonban szerintük továbbra is érdemi nézetkülönbségek maradtak fenn.

A MOK például felvetette, hogy egy-egy kulcsterületen – miként az az alapellátás finanszírozásával kapcsolatban is történt –  munkacsoportok jöjjenek létre. Takács Péter úgy látja, hogy ezeket a munkacsoportok létrehozásával kapcsolatos felvetéseket érdemes megvizsgálni. Véleménye szerint azonban ilyen munkacsoportokat azokon a területeken érdemes létrehozni, ahol tartósan, mintegy karbantartásszerűen kell foglalkozni egy-egy témával.

Borítókép: Takács Péter egészségügyi államtitkár (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.