Hazatérnek a magyar barlangi mentők Törökországból

Csütörtökön érkeznek a Magyar Honvédség Airbus A319-es repülőgépével.

Forrás: MTI2023. 09. 14. 19:25
magyar barlangász mentőcsapat Forrás: Szalai-bob facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön érkeznek haza a barlangi mentők Törökországból a Magyar Honvédség Airbus A319-es repülőgépével – jelentette be a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a bejegyzéshez készített videóban úgy fogalmazott: „hatalmas magyar sikernek vagyunk tanúi”.

Felidézte: a Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy héttel ezelőtt indult Törökországba, hogy az ezer méter mély barlangból kimentse azt az amerikai állampolgárt, aki súlyos, életveszélyes állapotban volt.

A barlangi mentők „a magyar légierő segítségével azonnal, még aznap ki tudtak jutni a helyszínre, és most vissza is hozzuk őket”. A miniszter kijelentette: az amerikai állampolgár Zádor Zsófia magyar orvosnak köszönheti az életét – tette hozzá.

Büszkék vagyunk a légierőre, és különösen büszkék vagyunk a Magyar Barlangi Mentőszolgálatra

– hangoztatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A tárcavezető még szeptember 7-én jelentette be, hogy a Honvédelmi Minisztérium segítségét kérte a Magyar Barlangi Mentőszolgálat a törökországi kutatóexpedíció során rosszul lett barlangász mentésében. A barlangi mentőszolgálat tájékoztatása szerint a mintegy ezerméteres mélységben tartózkodó barlangász olyan állapotban volt, hogy csak összehangolt mentőakcióval lehetett stabil állapotban felszínre hozni, 

ehhez azonban létfontosságú volt a feladat ellátására jelenleg egyedüliként alkalmas és felkészült magyar orvoscsoport mielőbbi helyszínre juttatása. 

A miniszter kiemelte: a tárca és a Magyar Honvédség minden lehetséges segítséget megad a mentőakcióhoz.

A török hatóságok kedden tudatták: egy héttel azt követően, hogy mintegy ezerméteres mélységben gyomorvérzés miatt rosszul lett, sikerült kimenteni Mark Dickey amerikai barlangászt a törökországi Torosz-hegység Morca-barlangjából. 

Felszínre hozatala szombat délután kezdődött, és szakaszosan, pihenők és orvosi ellátás közbeiktatásával folyt.

Mark Dickey-hez elsőként, szeptember 3-án a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csoportja ért le, a csapat gyógyszeres ellátással, valamint vérátömlesztéssel stabilizálta a kutató állapotát. A mentéshez mintegy 190 fős nemzetközi mentőcsapat érkezett Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Olaszországból, Lengyelországból és Törökországból.

Borítókép: A Magyar Barlangi Mentőszolgálat a törökországi indulás előtt (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.