Ennyivel támogatja a kormány azt, aki úgy dönt, hogy napelemeket és akkumulátorokat telepít otthona köré

A napokban elindult az új kormányzati napenergia-program, mutatjuk a lényeget és azt, hogy Magyarország miképp áll a megújuló energia terén.

Forrás: Facebook2024. 01. 20. 18:39
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban elindult az új kormányzati napenergia-program jelentette be Dömötör Csaba államtitkár a közösségi oldalára feltöltött videójában.

Az államtitkár elmondta, a kezdeményezés lényege az, hogy ha a háztartások napelemeket és tárolókapacitásokat telepítenek, az állam állja a költségek kétharmadát, legfeljebb ötmillió forintig. Amikor zöldenergiáról van szó, igazodnunk kell az ország természeti adottságaihoz. 

– Hiába szeretnénk építeni a vízerőművekre, ha sokkal rosszabbak az adottságaink, mint a magas hegyekkel szabdalt Ausztriának. A szélenergiával is így állunk a tengerrel rendelkező országokhoz képest. A napenergia területén azonban komoly lehetőségeink vannak, ezeket szeretnénk is kihasználni mutatott rá Dömötör Csaba.

A kormányzás kezdetekor a napenergia gyerekcipőben járt, akkor 0,2 százalék volt a napenergia részaránya az energiatermelésben, ez 2022-re 13 százalékra nőtt. Csak 2023-ban 1600 MW teljesítményű napelem épült ki az országosan. Akkora teljesítmény ez, mint három paksi reaktoré, vagy másfél mátrai erőművé.

 

Komoly vállalások a megújuló energia ügyében

A programban nagy szerepet kap az energia tárolása is akkumulátorok segítségével, elvégre a napelem akkor hatékony, ha az energiáját tárolni is képesek vagyunk. Így az elraktározott energia később is felhasználható fűtésre, hűtésre vagy amire szeretnénk.

Magyarország komoly vállalásokat tett a megújuló energia ügyében: vállaltuk, hogy 2030-ig 21 százalékra növeljük a megújulók arányát – magyarázta az államtitkár.

Ha a mostani ütemben folynak a fejlesztések, és külső tényezők sem akadályoznak – például egy újabb háború –, akkor Magyarország már 2026-ra elérheti ezt – közölte Dömötör Csaba.

Az államtitkár elmondta, a most elindított programnak sok előnye van: 

  • hamarabb teljesülhetnek az ország zöldpolitikai céljai,
  • csökkenthetjük a háztartások rezsiköltségeit,
  • Magyarország önállóbb lesz az energiaellátás terén.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.