A közoktatás nem nevelhet digitális analfabétákat

A kormányzatnak az a célkitűzése, hogy iskolai tanulmánya alatt minden diák megszerezze azt a tudást, amely szükséges ahhoz, hogy eligazodjon a digitális világban.

Jakubász
2019. 10. 14. 13:30
Low section of female teacher pointing students with raised hands in classroom
Teacher pointing students with raised hands in classroom Fotó: Wavebreak Media LTD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzatnak az a célkitűzése, hogy iskolai tanulmánya alatt minden diák megszerezze azt a tudást, amely szükséges ahhoz, hogy eligazodjon a digitális világban – erről beszélt a napokban Dunaújvárosban az infokommunikációért felelős helyettes államtitkár. Solymár Károly annak kapcsán nyilatkozott, hogy a helyi Széchenyi István Gimnázium és Kollégiumban az országban elsőként adták át a Diákhálóprogram fejlesztéseit.

– A dunaújvárosi gimná­ziumban 2013-ban négy megabites volt az internetkapcsolat, amit mostanra 500 megabitre emeltek – mondta a távirati iroda tudósítása szerint a minisztériumi vezető.

A helyettes államtitkár a múlt héten a Magyar Nemzetnek nyilatkozva arról beszélt, hogy az ország 3500 állami fenntartású általános és középiskolájának valamennyi tantermébe vezeték nélküli internetet kötnek be, a munkával jövőre végezhetnek a szakemberek.

A fejlesztés révén lehetővé válik például, hogy a diákok az internetről töltsék le az órán a tananyagot, a dolgozatot, akár a saját okostelefonjukon is. – A vezeték nélküli internet tág, szinte korlátlan teret ad a tanárnak ahhoz, hogy az óráit színesebbé, érdekesebbé tegye. Valójában csak az iskola és a tanár hozzáállásán múlik, hogyan él a lehetőséggel – mondta lapunknak Solymár Károly, majd kitért arra is, hogy a fejlesztések révén ötezer iskolában lesz gyorsabb az internet.

A helyettes államtitkár szerint mára elavult az a szemlélet, hogy az iskolában van egy informatikaterem és sok más tanterem. Ehelyett lehetőséget kell teremteni arra, hogy a diákok és a tanárok minden tanórán használhassák az internetet.

Nyilván­való ugyanis, hogy a digitalizáció miatt rövid időn belül megváltozhatnak a munkaerőpiaci elvárások. S elengedhetetlen lesz, hogy az alkalmazottak képesek legyenek kezelni a modern technikát, értsék a digitális megoldásokat, átlássák az informatikai folyamatokat és tudjanak is a modern technika működési elveit követve gondolkodni. A cél elérésében pedig a köz­oktatásnak is fontos szerep jut.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.