Bekeményített Paloznak polgármestere

„Vagány kiállás”: változtatási tilalom lépett érvénybe a héten, gyakorlatilag semmit sem szabad építeni a falukép megőrzése érdekében.

2021. 02. 20. 16:00
null
Paloznaki panoráma Fotó: Szücs Ildikó Forrás: LIKEBALATON.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Vagány kiállásnak” nevezte Lombár Gábor, Fenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke a paloznaki városvezető döntését: Czeglédy Ákos polgármester, illetve a falu képviselő-testülete ugyanis

február 15-től változtatási tilalmat rendelt el a település teljes területén.

Az építési tilalom idején Paloznakon nem szabad

  • telket alakítani,
  • új építményt létesíteni,
  • meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani,
  • illetőleg más, építési hatósági engedélyhez nem kötött változtatást végrehajtani,
  • kivéve a már bejelentett, vagy engedéllyel rendelkező, folyamatban lévő ügyeket – idézett a helyi rendeletből megkeresésünkre Czeglédy Ákos polgármester. A faluvezető nyomatékosította:

    a nem engedélyköteles építési tevékenység sem végezhető szabadon, azokat is be kell jelenteni, és azoknak is harmonizálni kell a faluképpel.

    – A Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló törvény kimondja: a Balaton kiemelt üdülőkörzet településeinek hatályos településrendezési eszközeit 2021. december 31-ig felül kell vizsgálni, és szükség esetén módosítani kell. Paloznak ezzel a munkával a Völgyzugoly Műhely Területfejlesztő és Tervező Kft.-t bízta meg – közölte lapunkkal Czeglédy Ákos, Paloznak polgármestere.

    Az önkormányzat nem támogatja a kertes és mezőgazdasági övezetek beépítését, infrastrukturális fejlesztését, mobil- és konténerházak csak a kemping területén helyezhetők el, a nem beépítésre szánt területeken úszómedence, nyitott tűzivíztározó nem létesíthető – áll az önkormányzati rendeletben, amelyet teljes egyetértéssel fogadott el a képviselő-testület.

    Az önkormányzat nem támogatja a kertes és mezőgazdasági övezetek beépítését, infrastrukturális fejlesztését
    Fotó: LikeBalaton.hu/Szücs Ildikó

    A Bakony déli lábánál fekvő, alig több mint négyszáz lelkes, a legmagasabb építészeti kitüntetéssel, a Hild-díjjal is elismert település önkormányzata a jelek szerint kényesen ügyel arra, hogy Paloznak faluképe megmaradjon, és az ingatlanokon belül se történjenek a helyi építési szabályzatba ütköző fejlesztések. Erre utal a rendelet azon előírása, hogy az üdülőövezetben egy épületnél, a falusi lakóövezetben egy fő- és egy melléképületnél több nem építhető.

    – Megállt a népességfogyás 2019-ben a Balaton régióban – hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) idei első, február 19-én tartott online tanácskozásán. – A születések és halálozások egyenlege az országos trendet követve évtizedek óta negatív, ennek ellenére nem csökkent az üdülőkörzet népessége, mert a Balatont kedvelő külföldiek ingatlanvásárlása és a belföldiek költözése tekintetében kiemelt célpont a Balaton – állapították meg a BFT munkaszervezetének demográfusai.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.