Még szeptemberben zöld jelzést kaphat a stratégiai terv

Rövid időn belül megérkezhet a következő közös agrárpolitika forrásainak felhasználását célzó stratégiai terv brüsszeli jóváhagyása. A terv formális elfogadása után hivatalosan is megkezdődhet a felkészülés a 2023 január elsejétől érvényes támogatási időszakra.

2022. 09. 02. 6:40
null
20200423 MN Hajdú-Bihar Megye mezőgazdaság illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan zöld jelzést kaphat a közös agrárpolitika (KAP) magyar straté­giai terve. Úgy tudjuk, hogy a következő időszak agrár-vidékfejlesztési forrásainak felhasználását célzó ­stratégiát formálisan az ősz elején hagyhatja jóvá az Euró­pai Bizottság. Az elmúlt hónapokban gőzerővel folyt a munka a múlt év végén benyújtott stratégiai tervvel összefüggésben, a bizottság és az agrártárca szakemberei szinte napi rendszerességgel egyeztettek a vitás kérdésekről.

– Az elmúlt hónapokban a bizottsággal intenzív tárgyalásokat folytattunk, azért küzdöttünk, hogy magyar érdekeket minél nagyobb mértékben érvényesíteni tudjuk. Úgy gondolom, hogy elértük a célunkat, és a legtöbb kérdésben sikerült megállapodnunk – hívta fel a figyelmet Nagy István.

Az agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában jelezte: Brüsszelből már tavasszal megérkeztek a stratégiai tervvel kapcsolatos észrevételek. Ezek egy része ambíciószintet érintő, más része tartalmi vagy technikai jellegű javaslat volt. A miniszter tájékoztatása szerint a bizottság elsősorban a zöld ambíciószint növelését, a természeti erőforrások megőrzése és az éghajlat-politikai célok elérése érdekében tervezett intézkedések erősítését kérte a magyar agrárkormányzattól.

– A stratégiai terv készítése során arra törekedtünk, hogy egyensúlyt biztosítsunk a versenyképességi és a környezeti fenntarthatósági célok között. Ennek jelentőségét a mostani kihívásokkal teli helyzet is alátámasztja, amikor felértékelődik az élelmezésbiztonság és a termelés gazdasági és pénzügyi fenntarthatósága – fogalmazott Nagy István.

Ahogyan arról lapunk többször is beszámolt, a 2023 január elsején kezdődő új, európai uniós finanszírozási ciklus forrásainak felhasználását célzó stratégiai tervet az agrártárca a múlt év végén, egészen pontosan december ­30-án nyújtotta be, a dokumentum előkészítését pedig precedens nélküli összefogás és közös munka előzte meg. A tervezet a termelők, érdekképviseleti szervezetek, kutatóintézetek, valamint a végrehajtásért felelős kifizető ügynökség és az Agrárminiszté­rium együttes erőfeszítései eredményeként állt össze. A program egyrészről válaszol a XXI. századi kihívásokra, az erősödő nemzetközi versenyre, a klímaváltozásra, a csökkenő biodiverzitásra, az élelmiszerellátási biztonság vagy éppen a munkaerőhiány kérdésére, másrészről húzóágazataink megerősítésével hozzájárul a regionális versenyben való élre kerüléshez.

Ismeretes, a kormány korábban döntött arról, hogy a lehető legmagasabb arányban egészíti ki költségvetési forrásból az uniós támogatásokat.

A szakemberek várakozásai szerint a Megújuló vidék, megújuló agrárium program által a mezőgazdasági-élelmiszeripari kibocsátás csaknem a felével, a kivitel harmadával nőhet, ezen belül a feldolgozott termékek aránya 85 százalékra bővülhet, míg több területen régiós piac­vezetővé válhat a szektor.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.