Csúcsra tör a napenergia Magyarországon

Amíg a pandémia előtt a fenntarthatóság volt a szempont, most az ellátásbiztonság került fókuszba, ami a megújuló energiaforrások térnyerése irányába mutat. Magyarországon bár a napenergia jól hasznosítható és jelentős a beépített kapacitás, időjárásfüggő, ezért egymagában nem tud valós ellátásbiztonságot garantálni.

2023. 09. 12. 11:54
null
20210125 Békéscsaba Folytatódik a napelempark építése a sportcsarnok mellett. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap Fotó: Bencsik Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború okozta energiaválsággal az ellátás biztonsága került a fókuszba, sok helyütt megelőzve a fenntarthatósági szempontokat is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány tanulmányában emlékeztet, az uniós energiapolitika három fő szempontot vesz figyelembe: az ellátásbiztonságot, a versenyképességet és a fenntarthatóságot. A vonatkozó uniós irányelv szerint 2020-ig a megújuló energiaforrások felhasználásának arányát húsz százalékra kell növelni a közösségi energiafogyasztásban, Magyarország esetében 13 százalék ez az arány. Azzal, hogy hazánk 2020-ban megalkotta a Nemzeti Energia- és Klímatervet, amiben a villamos energia „zöldítésének” központi elemét a napelemes kapacitások bővítése jelentette, teljesítette is a vállalást, 2021-re a megújulók részaránya kicsivel 14 százalék felett volt.

A tanulmányból kiderül, a háborús változások a napenergia térnyerését hozták, az energiafüggőség csökkentését szorgalmazó politikai szándék erősödött. A tavaly megjelent REPowerEU terv, valamint az azt kísérő EU Solar Energy Strategy egyaránt a napenergiát tekinti a legfontosabbnak, ami lehetővé teszi az Európai Uniónak az orosz gáztól való függetlenedést. 

A megújulók térnyerését mutatja a 2022. és 2023 márciusának összevetése, a nukleáris forrásból származó 11,2 százalékkal, a fosszilis alapú 20,2 százalékkal esett vissza. A földgázból termelt villamos energia mennyisége 24,8 százalékkal, míg a szén és széntermékekből termelt 4,6 százalékkal csökkent. Ezzel szemben, a megújuló energiaforrásból származó 5,8 százalékkal, az egyéb forrásból származó pedig 2,1 százalékkal bővült. A beruházásokat górcső alá véve a tanulmány kiemeli, hogy nyáron adták át Mezőcsáton a 250 MW beépített kapacitású naperőművet, ami az új csúcstartónak számít Magyarországon. Ugyanitt említhető az átviteli rendszerirányító MAVIR adatai alapján 2023. augusztus 1-jei adatok szerint már több mint 222 ezer db háztartási méretű naperőmű termelt villamosenergiát, összesen 1994 megawatt beépített teljesítménnyel.

A háztartási méretű és ipari naperőművekkel közösen 5100 MW beépített kapacitással rendelkezik Magyarország. Ugyanennek árnyoldala, hogy a kapacitások egyenlőtlen eloszlása miatt fokozza a villamosenergia-elosztó rendszer kiegyensúlyozatlanságát, nem utolsósorban pedig időjárásfüggő is, 6MW naperőművi kapacitás hatodannyi nukleáris energiának feleltethető meg. Ennek kapcsán megírtuk, a növekvő energiaigény miatt szükség van a naperőművi kapacitások növelésére, de a valós ellátásbiztonság érdekében a paksi bővítés mellett olyan gázerőművekre is, amelyek az időjárásfüggő teljesítményingadozást képesek kiegyenlíteni.

Borítókép: illusztráció Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.