Az akkumulátorgyártáshoz szükséges alkálifémet termelnének ki Békés vármegyében

A potenciális lítiumkitermelés lehetőségével óriási kincsre bukkanhatott a Mol, ráadásul mindezt környezetbarát módon tudná kivitelezni.

Forrás: Index, Mol2023. 11. 11. 9:32
lítium
Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lítiumkitermelési próbaprojektet indít a Mol Békés vármegyében számolt be róla az Index. Pusztaföldvár felszín alatti vizeiben olyan magas a lítiumkoncentráció, hogy érdemes megpróbálni leválasztásos technológiával kinyerni belőle az alkálifémet. 

„A szénhidrogén-kitermelés miatt egyébként is felszínre hozott vizet hasznosítjuk majd”

– mondta a portálnak Schubert Archibald, a Mol kutatás-termelési igazgatója.

Az igazgató kiemelte, a Mol által tesztelni kívánt, jelenlegi legmodernebb technológia azonban a leginkább környezetbarát megoldás: kíméletesen, körforgatással hasznosítja az olajtermeléshez egyébként is kibányászott föld alatti vizet és megkíméli a termőföldeket.

Miért kincs a lítium?

A lítium nemzetstratégiai szempontból létfontosságú, hiszen a jövő technológiáinak elengedhetetlen összetevője – gondoljunk csak az autó- vagy mobiltelefon-akkumulátorokra. Ellátási biztonságot ad, hogy nem kizárólag külföldi forrásokra (például Kínára) kell támaszkodnia Magyarországnak az alkálifém beszerzésében.

A kitermelése nem egyszerű és költséges feladat, azonban a magyar tervek környezetbarát eljárást használnának, így a szakértők joggal reménykedhetnek benne, hogy igazi kincset találtak Békés vármegyében. 

A hagyományos eljárással szemben a Mol tervei szerint ötlépéses módszerrel oldanák meg a lítium kitermelését: 

  • Leválasztják a már meglévő kutakból kitermelt olajkísérő vizet.
  • Leválasztják a már termelt olajat is.
  • A víz bekerül a lítiumleválasztó egységbe.
  • Leválasztják a nyers lítiumot a vízből (ez legtöbb esetben lítiumsó).
  • A vizet visszasajtolják a meglévő kutakon keresztül az eredeti rétegbe, ezzel pedig a kör bezárul.

Mindezt a következő ábrán szemléltette is a vállalat:

Fotó: Mol

A hazai lítiumtermelés körül mindezzel együtt még sok a kérdőjel. Egyrészt hullámzó az alkálifém világpiaci ára, illetve még tartanak a mérések, így pontosan nem tudjuk, milyen mennyiségben és minőségben áll rendelkezésünkre a fém – világított rá Kapes Dávid, a Mol kutatás-termelés divíziójának low carbon és new energies vezetője. A szakember szerint éppen ezért pontos várható bevételről nem beszélhetünk, de pár éven belül remélhetőleg már kereskedelmi forgalomba is kerülhet a magyar lítium.  

A Mol a kockázatok mérlegelése után is bizakodó a hazai lítiumkinyerés kapcsán. Terveik szerint jövőre befejeződik a megfelelő kutak kiválasztása Pusztaföldváron, a hosszú távú terveik között pedig akár évi több ezer tonnányi lítium előállítása szerepel, mellyel már jó eséllyel tényezővé válnak ezen a piacon is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Wikipédia/Dnn87)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.