A szlovákiai magyarok képviselete pár szavazaton múlhat

Az előzetes nem hivatalos eredmények szerint az MKP 4,96 százalék körül végzett. Ám a mandátumhoz pontosan 5 százalék kell.

Forrás: ujszo.com2019. 05. 26. 11:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár szavazaton múlhat, hogy lesz-e szlovákiai magyar képviselő az Európai Parlamentben. Az előzetes eredmények szerint az MKP eredménye 5 százalék alatt van közvetlenül. Ám a törvény pontosan fogalmaz: A mandátumokat csak azok a pártok között osztják szét, akik legalább 5 százalékot szereztek. Így a 4,99 sem lenne elég még akkor sem, ha a második körös mandátumelosztás lenne, és az MKP-nak volna a legmagasabb nem mandátumot szerzett eredménye.

A PS-Spolu koalíció nyerte meg a szlovákiai EP választást a Denník N szerint 20,1 százalékos eredménnyel, a második helyen a Smer végzett 15,7 százalékkal, Kotlebáék LSNS-e a harmadik 12,1 százalékkal. Őket a KDH követi 9,7 az SaS 9,6, majd az OLANO 5,6 százalékkal. Ezek a pártok küldenek képviselőket az Európai Parlamentbe, közöttük oszlik majd meg a 14 mandátum. Az SNS 4,1 a Keresztény Unió 3,8 százalékkal nem szerezne képviselőt. A Sme rodina 3,2 százalékot, s a Híd csak 2,6 százalékot kapott.

A hivatalos eredményekre továbbra is este 11-ig várni kell.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.