Több millió gyermek szorul humanitárius segélyre Nigerben

Az UNICEF szerint több mint kétmillió gyerek szorul humanitárius segélyre Nigerben, ahol az államcsíny és a dzsihadista támadások miatt bizonytalanná vált a politikai helyzet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 21. 17:48
New Temporary Refugee Camp In Lesbos Island
New Temporary Refugee Camp In Lesbos Island Fotó: NICOLAS ECONOMOU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint kétmillió gyereket érint a válság, és reménytelenül szükségük van humanitárius segélyre – közölte az UNICEF, amely már 2023-ban, a zavargások előtt is másfél millióra becsülte az alultápláltságban szenvedő, öt év alatti gyermekek számát. A szervezet szerint a számok tovább nőhetnek, ha az élelmiszerárak továbbra is emelkednek, és gazdasági recesszió sújtja a családokat. 

A Nigerben a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által az államcsíny miatt elrendelt szankciók okozta áramkimaradások befolyással vannak a hűtési rendszerekre, és tönkretehetik az egészségügyi intézményekben tárolt, gyermekeknek szánt védőoltásokat is

 – olvasható az UNICEF felhívásában.

Az ENSZ-szervezet közölte azt is, hogy folytatja a humanitárius segélyosztást a gyermekeknek országszerte. Hozzátette azonban, hogy egyes határátkelők lezárása miatt – például a benini határon – alapvető élelmiszerek rekednek az átkelőknél.

Az UNICEF sürgős felhívást intézett a válság szereplőihez, hogy biztosítsák a segélymunkások és a szállítmányok akadálytalan eljutását. A július 26-i katonai hatalomátvétel óta destabilizálódott a helyzet Nigerben, amely a világ egyik legszegényebb országa, és más országoktól függ gazdaságilag és az energiaellátás terén.

Borítókép: Migránstábor Leszbosz szigetén (Fotó: Nicolas Economou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.