Eltiporhatja a Scholz-kormányt a német társadalmi elégedetlenség

Megkezdődött a gazdák országos tiltakozó akciója a német kormány agrárpolitikája ellen. Ennek kapcsán többen a szélsőjobb erősödésére figyelmeztetnek, a gazdák azonban az Alternatíva Németországért Pártban látják a megoldást a problémáikra, mondta a Magyar Nemzetnek a Mathias Corvinus Collegium szakértője.

2024. 01. 08. 14:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas társadalmi frusztráció mutatkozik meg Németországban, erről beszélt lapunk megkeresésére Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója.

A szakértő arra is reagált, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal a tüntetők közé beszivárgó szélsőjobboldal veszélyeire figyelmeztet. Bauer Bence szerint előfordulhat ilyen egy nagyobb megmozdulásokon, de ezt nem érdemes túlértékelni. Főleg az Alternatíva Németországért (AfD) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) az, amely támogatja a gazdatüntetéseket, tette hozzá.  

Az agrárdízel támogatásának megvonása csak egy jel, de sok más olyan intézkedése volt a kormánynak, ami az emberek elégedetlenségéhez vezetett. Olaf Scholz támogatottsága rekordalacsony. A gazdatüntetés csak a jéghegy csúcsa

– hangsúlyozta a szakértő.

A rendkívül megerősödött AfD a gazdákkal van, akiket Elon Musk is a támogatásáról biztosított. Mindez azt jelenti, hogy egy újabb társadalmi réteg követel új választásokat. Bauer Bence elmondta, hogy a kormányzópártok rendkívüli módon gyengélkednek. Hozzátette, hogy ha az AfD ezt okosan ki tudja használni, akkor a német gazdák az AfD-ben is egy olyan pártot látnak, amely a gondjaikat komolyan veszik. Eddig ez a párt a gazdák szemében a CDU volt. A szakértő kiemelte: ma már Németországban két konzervatív párt van, az egyik a kereszténydemokrata, centrista CDU, a másik pedig az erősen konzervatív és karcosabb AfD. A szakértő szerint

a társadalom jelentős része a gazdák mellett van. A koalíciós kormánynak ebben az évben négy fontos választást kell túlélnie. Az EP-választást június 9-én, valamint szeptemberben lesznek tartományi választások Brandenburgban, Türingiában és Szászországban.

Bauer Bence. Forrás: Mathias Corvinus Collegium

Amennyiben továbbra is folytatódik a Scholz-kabinet jelentős népszerűségvesztése, Bauer Bence szerint elképzelhető, hogy széthullik a kormány. Vagy úgy, hogy kiszáll a Szabaddemokrata Párt (FDP), vagy pedig az ellenzék konstruktív bizalmatlansági indítványt terjeszt be ellenük a Bundestagban. Ebben az esetben ha a szövetségi parlament megvonja Olaf Scholztól a bizalmat, előre hozott válasz lesz.

 

Borítókép: A Német Gazdaszövetség által szervezett gazdatüntetés 2023. december 18-án Berlinben, a Brandenburgi kapunál (Fotó: DPA/AFP/Fabian Sommer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.