Nem kérnek a migráns gyerekekből a spanyol régiók

A központi szocialista kormány kiskorú migránsokat helyezne át a Kanári-szigetekről a félszigetre, hogy tehermentesítse előbbi befogadórendszerét. A regionális vezetők viszont nem hajlandók felelősséget vállalni az érintett gyerekekért.

2024. 03. 22. 13:55
Migránsok a Kanári-szigeteken 2023. október 17-én. (Fotó: DESIREE MARTIN / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kérnek a migránsgyerekekből a spanyol régiók. A dél-európai ország autonóm közösségeinek többsége csütörtökön visszautasította a kormány kezdeményezését, melynek értelmében több száz kiskorút helyeztek volna át a félszigetre a Kanári-szigetekről, hogy így tehermentesítsék utóbbi befogadórendszerét.

A belügyminisztérium márciusi jelentése szerint idén január 1-je és március 15-e között 469 százalékkal ugrott meg az illegális migráció a szigetvilágban a tavalyi év azonos időszakához képest. Év eleje óta 12 393 bevándorló kötött ki valamelyik szigeten 190 hajóval vagy csónakkal, miközben tavaly csak 2178-an érkeztek az év első két és fél hónapjában. A legtöbb migráns továbbra is Szenegálból és Mauritániából származik, de ennél is nagyobb problémát jelent, hogy egyre több gyermeket tesznek fel szüleik a csónakokra, hogy ha túlélik a kockázatos utazást, akkor jobb életük legyen.

A Kanári-szigetek viszont már nem bír ellátni annyi gyereket, amennyi jelenleg náluk van. Több mint 5300 kísérő nélküli kiskorúról van szó, akiknek már nem tudnak sem megfelelő szálláshelyet, sem oktatást biztosítani, ezért lenne szükség más spanyol régiók segítségére.

A központi szocialista kormány október óta tervezi, hogy ezeknek a gyerekeknek egy részét áthelyezi a félsziget régióiba, hogy levegye a terhet a kanári befogadórendszerről. A következő hetekben 470 kiskorút telepítettek volna át a szigetvilágból és közel százat Ceuta autonóm városból, viszont csütörtökön a spanyol régióvezetők többsége visszautasította ezt a kezdeményezést és közölte, hogy nem hajlandó befogadni a gyerekeket, így a Sánchez-kormány terve egyelőre megfeneklett.

A Kanári-szigeteken lévő több mint ötezer kiskorúból október óta csak nyolcat sikerült áthelyezni, őket a Katalóniával szomszédos Aragónia régió fogadta be.

A helyzetet az a jogszabály-módosítás oldhatja meg, amit a kanári parlament a közelmúltban hagyott jóvá, és ha Madrid is rábólint, akkor egyrészt megszűnnek az áttelepítéssel kapcsolatos bürokráciai nehézségek, másrészt az autonóm régiók már nem utasíthatják majd vissza a migráns gyerekek befogadását, hanem kötelezően szolidaritást kell vállalniuk a szigetekkel.

A kanári elnök eközben már most mély aggodalmát fejezte ki az őket sújtó illegális migrációs hullám miatt. Jelezte, hogy bár az elmúlt hetekben némileg csökkent a hozzájuk érkező bevándorlók száma, a jó idő beköszöntével arra számít, hogy az afrikaiak ismét ezresével akarják majd elérni a Kanári-szigeteken keresztül Európát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.