Hangversenyek a budai ciszterci Szent Imre-templomban

A plébánia őszi sorozatának nyitó hangversenye október 1-jén Csáki András Liszt-díjas gitárművész Bach-hangversenye volt a zeneszerző ritkán hallható lantműveiből. Október 8-án a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai korhű hangszerekkel és szóbeli háttérképpel vezették el a hallgatóságot a reneszánsz és a barokk zene legnagyobb egyéniségeihez.

Forrás: Budai Ciszterci Szent Imre-templom2023. 10. 12. 15:00
 Budai Ciszterci Szent Imre-templom
Budapest, 2020. július 1. A Szent Imre jubileumi év alkalmával 1938-ban Serédi Jusztinián hercegprímás Szent Imre tiszteletére szentelte fel a ciszterci rend Wälder Gyula egyetemi tanár által tervezett neobarokk stílusú templomát a Villányi úton. A templomot 1972–75 között belsõleg, 1976–79 között külsõleg újították meg. Most a Szent Imre-templom külsõ állapota annyira megromlott, hogy 310 milliós támogatásból teljesen megújult a külsõ homlokzat a tornyokkal. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Balaton József Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A plébánia következő hangversenye október 15-én lesz Gregor J. Werner műveiből. Az Esterházy-birodalom és a klasszikus stílus kiemelkedő mesterének hagyatéka lassan, de bizonyosan visszatér a zene XVIII. századi arcképcsarnokába. Közel négy évtizedes kismartoni működése okán kicsit a miénk is – Missa Solitaria című kompozíciója újkori bemutató, amelyet e stílus avatott képviselői szólaltatnak meg.  

Gregor J. Werner
Gregor J. Werner ismeretlen alkotó által készített arcképe. Forrás: Wikipedia 


„Október 23-án, a nemzeti ünnepen hagyományosan a forradalom és szabadságharc körtéri áldozataira emlékezünk a plébánián a tiszteletadás szelíd és békességes módját ajánlva fel” – olvashatjuk a Szent Imre-templom ajánlójában. A komolyzenei sorozatot Csányi Tamás karnagy szerkesztette.

 

Program

2023. október 15-én vasárnap, 15 órakor
A történelmi Magyarország egyházi zenéje, XVIII. század
Gregor J. Werner: Missa Solitaria – újkori bemutató
Közreműködnek: 
Darázs Renáta szoprán, Nagy Bernadett alt, Csapó József tenor, Najbauer Lóránt basszus, 
Draskóczy Eszter, Lang Ildikó, Rácz Erzsébet, Revóczky Ottília hegedű, Scholz Anna cselló, Tóth-Kiss Péter nagybőgő, Félegyházi Bence harsona, Túri Péter orgona.
Vezényel: Csányi Tamás.

2023. október 23-án hétfőn, 19 órakor
Gábriel Fauré: Requiem
A forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékezetére
Közreműködnek:
Darázs Renáta szoprán, Tóth László tenor, Jekl László basszus, Tóka Ágoston orgona, Budapesti Monteverdi Kórus és muzsikus társaik, Vezényel: Csányi Tamás. 
Művészeti vezető: Kollár Éva Liszt-díjas karnagy.

A belépés ingyenes. A programok a NEA, az NKA, a BFZ, a Szent Imre Alapítvány, a Mária Rádió és a Magyar Katolikus Rádió támogatásával jöttek létre.  

Borítókép: A Szent Imre jubileumi év alkalmával 1938-ban Serédi Jusztinián hercegprímás Szent Imre tiszteletére szentelte fel a ciszterci rend Wälder Gyula egyetemi tanár által tervezett neobarokk stílusú templomát a Villányi úton. A Szent Imre-templom külső állapota annyira megromlott, hogy mostanra 310 milliós támogatásból teljesen megújult a külső homlokzat a tornyokkal (Fotó: MTVA/Balaton József)



 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.