Ügyvezetőből topmenedzser?

A menedzser önmagában nehezen körülírható, valósággal értelmezhetetlen fogalom a magyar nyelvben. Nem foglalkozás, sokkal inkább beosztás, és úgy is eléggé körvonalazatlan.

Balázs Géza
2023. 02. 21. 12:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a szótár is bizonytalanul fogalmaz, hogy kicsoda-micsoda: nagyvállalat igazgatója, vezérigazgatója, felsőbb vezetője vagy egyéb vállalkozás vezetője. Átlagos kft. ügyvezető igazgatója. A magyarban az angol eredetű menedzser szó még leginkább egy művész vagy sportoló szerződéseit, pénzügyeit intéző személyre vonatkozik.

Kicsoda-micsoda a topmenedzser? Fotó: Pixabay.com

 

Amitől a bulvár hangos

Tehát ha azt írja az újság, hogy valaki menedzser, az így nem jelent semmit. De a semmit is lehet fokozni, ezért a bulvársajtó bevezette a topmenedzsert. Az elmúlt hónapok tragikus eseménye kapcsán ettől volt hangos a bulvár: eltűnt budai topmenedzser, a topmenedzser rejtélyes eltűnése. Egyébként a családnak is sok volt, ezért az ügy lezárásakor már ez volt a hír: „Zajos volt a kutatás, legyen csendes a vége – kéri a meghalt topmenedzser családja”.
Érthetetlen, hogy miért és hogyan válik valaki egy tragédia vámszedőinek tollán topmenedzserré. Mert írhatták volna egyszerűen azt, hogy ügyvezető vagy ügyvezető igazgató vagy felső vezető. A csúcsmenedzser sem elég, jobban hangzik, hogy topmenedzser.
A mindent fokozni kívánó bulvár ma már mindent képes toppolni. Az angol top (tető) mindennel összekapcsolható. Jelenti a legjobbat, a csúcsértéket, sőt önállóan rövid, nyári, ujjatlan, a derekat szabadon hagyó felső női ruhadarabot is. Aki egykor a csúcson volt, az ma topon van. A korábban csak jelzői előtagként szereplő top mára sok esetben szóösszetételi előtaggá vált.

 

Topcsoki, toplista

A-tól z-ig toppolnak: topajánlat, topalkatrész, top­apartman; topbolt, topburkoló, topcég, topcsoki, topdesk, topfotó, topgolf, topkozmetikus, toplista, topmárka, topmenedzser, topmodell, topnet, toppont, toprecept, topszerszám, topszótár, toptimer naptár, top úti cél, topvicc, topzene.

A jelenség hasonlatos ahhoz, ami már korábban megtörtént más szavakkal. Az utat kitaposta a szuper. A latin super (fölött, fölé) szó a magyarban előbb fölötti, fölötte lévő, meghaladó, túllépő jelentésben idegen összetételek előtagja lett: szuperegó, szuperlektor, szuperrevízió; szuperszonikus, szuperprodukció, szupermarket, szupersztár. Később magyar szavak előtagja is lett: szuperjó, szupermagas, szuperférfi, szupernő, szupercsalád, szuperhős. Hasonló utat járt be az öko- és a bio- szó is fölöslegesen, mert vagy evidenciát jelentő, vagy túlbonyolítást okozó előtaggá válva: ökoház, ökoiskola, ökotakarékos, ökotermék, ökopalack; biobor, bioház, bioágy, biopálinka. Egyre több magyar szónak ürül ki a jelentése, s lesz belőle előtag. Ilyen például a mély szavunk. Alapjelentését még őrzi a mélyhűtő, mélygarázs, mélyvasút, mélyharapás, mélymulcs, de már elszakadt tőle a mélybarna, mélymeleg, mélyciklusú (akkumulátor). Ugyanez figyelhető meg a vér szó esetében is. Alapjelentésben még létezik: véradó, vérbő, véredény, vérfürdő, vérnarancs, de már elszakadt tőle: vérciki, vérkomoly, vérprofi.

 

Fölösleges topmenedzser

A magyar szavak nyelvtanilag főleg jobbra bővülnek, mégpedig névutókkal és toldalékokkal. Ugyanakkor balról is tudnak bővülni, egyrészt igekötőkkel, másrészt összetételi előtagokkal, mind az eredeti jelentésükben (például mélygarázs), mind átvitt értelemben (például mélymagyar). A top-, a bio-, az öko-, a vér- mint előtag tehát teljesen szabályos, de az újszerűségük, olykor szlenges stílusértékük vagy feltűnő terjedésük miatt nem mindenki szíveli őket.
Én is így vagyok a topmenedzserrel: számomra tökéletesen fölösleges, mert félrevezető, pusztán csak az öncélú figyelemfölkeltést szolgáló nyelvi igyekezet.

 

Borítókép forrása: Pixabay.com

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.