Spanyolország a padlón, szenzáció az Eb-selejtezőn

Nagy meglepetés született az Eb-selejtezők utolsó márciusi játéknapján. Spanyolország 2-0-ra kikapott Skócia vendégeként. Mindkét gólt Scott McTominay szerezte, akit a Manchester United nem marasztal. Svájc továbbra is magabiztos, Andorra pontot szerzett.

Magyar Nemzet
2023. 03. 29. 8:06
Spanyolország Skócia
Fotó: Sky Sports
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország az utóbbi évtizedekben rendre gond nélkül kvalifikálta magát a labdarúgó világversenyekre, a legutóbbi hét selejtezősorozatában mindössze két vereséget szenvedett el. Most hamar pofont kaptak a spanyolok, Skócia otthonában szenvedtek 2-0-s vereséget. Igaz, nagy bajban így sincsenek, hiszen Norvégia is botlott a csoportban, a sérült nélkül csupán 1-1-re végeztek Grúziában.

Scott McTominay Skócia Spanyolország
Két gólt és győzelmet ünnepelhettek a skótok Spanyolország ellen. Forrás: UEFA.com

– Úgy zajlott a meccs, ahogy elképzeltük, tartottuk magunkat a tervhez, de apró részletek az ellenfél javára döntöttek. Összességében elégedett vagyok azzal, amit láttam. Tudtuk, hogy nehéz meccsek várnak ránk a csoportban, de bízom a csapatomban – fogalmazott a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Luis de la Fuente.

A spanyolok labdabirtoklásban valóban ellenfelük fölé nőttek (67-33), de kevesebb lövéssel próbálkoztak (9-8), mint a skótok. A spanyol kapitány higgadtsága a vereség ellenére érthető, a norvégok elleni győztes rajt után csapata továbbra is kijutást érő helyen áll a csoportban, ráadásul a legnagyobb sztárjuk, a sérült Erling Haaland nélkül játszó vikingek Grúziában is csak egy pontot szereztek.

Spanyolország végzete Ronaldo szintjén

Skócia viszont két meccsen szerzett hat ponttal vezeti a csoportot, s harminckilenc év után ünnepelhetett ismét győzelmet Spanyolország ellen. A meccs hőse a duplázó Scott McTominay volt, aki Ciprus ellen is két gólt szerzett. A Manchester United által átadólistára tett középpályás tehát ugyanúgy négy gólnál jár a selejtezősorozatban , mint a MU-tól télen viharos körülmények között távozott Náluk csak a dán Rasmus Höjlund rajtolt jobban, ám Dánia az ő öt gólja ellenére sem lehet elégedett a rajttal.

− Tudtuk, hogy sokat lesz náluk a labda, a szövetségi kapitány arra hívta fel a figyelmet, hogy jól használjuk ki a helyzeteinket. Sok lehetőségünk volt, akár több gólt is szerezhettünk volna − mondta McTominay, a skótok hőse.

Magabiztos Svájc, pontszerző Andorra

Skócia mellett további két válogatott is a második győzelmét szerezte meg a selejtezősorozatban kedd este. Svájc Izraelt, Románia Fehéroroszországot győzte le. Ugyanebben a csoportban pontot szerzett Andorra, méghozzá Koszovó vendégeként. Igaz, a pireneusokbeli miniállamban ez már-már elvárás, a legutóbbi három selejtezősorozatát mind győzelemmel zárta az andorrai csapat.

A vb-bronzérmes Horvátország a Wales elleni drámai pontvesztés után javított, Törökországban nyert rangadót.

Európa-bajnoki selejtezők, keddi eredmények

A csoport
Skócia−Spanyolország 2-0, Grúzia−Norvégia 1-1

Az állás: 1. Skócia 6 pont/2 meccs, 2. Spanyolország 3/2, 3. Grúzia 1/1, 4. Norvégia 1/2, 5. Ciprus 0/1.

D csoport
Törökország−Horvátország 0-2, Wales−Lettország 1-0

Az állás: 1. Horvátország 4/2, 2. Wales 4/2, 3. Törökország 3/2, 4. Örményország 0/1, 5. Lettország 0/1.

I csoport
Svájc−Izrael 3-0, Románia−Fehéroroszország 2-1, Koszovó−Andorra 1-1

Az állás: 1. Svájc 6, 2. Románia 6, 3. Koszovó 2, 4. Andorra 1, 5. Izrael 1, 6. Fehéroroszország 0.

 

Borítókép: A spanyolok váratlan vereséget szenvedtek Skóciában (Fotó: Sky Sports)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.