Hanga Ádám álma teljesült: a magyar kosaras Euroligát nyert

Magyar győztese is van a férfi kosárlabda Euroligának: Hanga Ádám csapata, a Real Madrid nyerte meg a kontinens legrangosabb trófeáját. A spanyol csapat a görög Olympiakoszt verte meg 79-78-ra, a magyar légiós feladata elsősorban az ellenfél egyik legjobbjának a kikapcsolása volt, észt remekül meg is oldotta.

Magyar Nemzet
2023. 05. 21. 22:16
Basketball EuroLeague Final Four
epa10644388 Olympiacos' Kostas Papanikolaou and Real Madrid's Adam Hanga (R) in action during the Euroleague Basketball final match between Olympiacos Piraeus and Real Madrid in Kaunas, Lithuania, 21 May 2023. EPA/TOMS KALNINS Fotó: EPA/TOMS KALNINS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Real Madrid csodát csodára halmozott az Euroliga hajrájában. csapata az elődöntő párharcában hazai pályán két vereséggel kezdett a Partizan Beograd ellen, majd a belgrádi pokoli hangulatban tudott kétszer nyerni, hogy aztán visszatérve Madridba egy újabb győzelemmel 3-2-re behúzza a továbbjutást. A királyi együttes ezzel bejutott a Final Fourba, a legrangosabb európai sorozat négyes döntőjébe, ahol az elődöntőben pénteken este gond nélkül legyőzte a nagy rivális Barcelonát 78-66-ra. A fináléban a Real Madrid kezdőcsapatában ott volt Hanga Ádám is a nagy esélyes Olympiakosz ellen. A görögök kezdtek jobban, ám a spanyolok elsősorban a pontos tripláknak köszönhetően felzárkóztak, és 45-45-re hozták az első félidőt. 

 

Hanga Ádám inkább a védekezésben kapott szerepet, többnyire Kosztasz Papanikolau semlegesítése volt a feladata, amit jól megoldott, mert a 204 centis csapatkapitány ezúttal csak hat pontig és három lepattanóig jutott a meccsen. Többek között az ő játékból való kikapcsolása is kellett ahhoz, hogy a Real Madrid a mérkőzés második felében felül tudjon kerekedni ellenfelén. Sokáig ismét a görögök vezettek, ám a hajrát a spanyolok bírták jobban, ők szerezték a döntő utolsó hét pontját, és 79-78-ra nyerve megszerezték a klub tizenegyedik Euroliga-győzelmét. Hanga Ádám tizenegy perc alatt két pontot dobott, és három lepattanót szerzett. A 2011 óta Spanyolországban játszó 34 éves magyar kosaras összességében a negyedik, sorozatban pedig a harmadik Final Fourjában szerepelt, két ezüstérem mellé most végre meglett neki az áhított elsőség is.

Borítókép: Hanga Ádámnak végre meglett a győzelem az Euroligában (Fotó: EPA/TOMS KALNINS)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.