Megvan az új kapitány, előrelép a magyar hoki legendája

Házom belül talált megoldást a Magyar Jégkorong-szövetség az érvényes szerződése dacára a nyáron távozó Kevin Constantine pótlására. ?Megtartva az eddigi tisztségégét, ahivatalban lévő szakmai igazgató, Don MacAdam mostantól szövetségi kapitányként is dolgozik. Don MacAdam munkáját többek között a jelenleg még a decemberi világbajnokságra készülő U20-as csapatot irányító Ladányi Balázs is segíti majd.

2023. 10. 24. 16:23
Don MacAdam, MJSZ, magyar jégkorong-válogatott, szövetségi kapitány
Forrás: MJSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk is beszámolt róla, Kevin Constantine roppant kellemetlen helyzetbe hozta a Magyar Jégkorong Szövetséget (MJSZ) azzal, hogy a nyáron érvényes szerződése ellenére Kanadában vállalt munkát. Az amerikai szakember egyúttal a klucsapatát is kellemetlen helyzetbe hozta a távozásával. Az MJSZ jogi lépéseket helyezett, s Constantine nem is kerülte el a felelősségre vonást. Igaz, a kanadai top junior jégkorongbajnokság egyik tagszervezete, a Nyugati Hoki Liga (WHL) más ügy, a hivatalos megfogalmazás szerint diszkriminatív jellegű, becsmérlő megjegyzések miatt tiltotta el két évre Kevin Constantine-t mint az amerikai Wenatchee Wild vezetőedzőjét. A Constantine-fejezet egyszer s mindenkorra véget ért a magyar hokiban, az MJSZ a honlapján számolt be arról, hogy az idény végéig Don MacAdam látja el férfi válogatott szövetségi kapitányi teendőit. 

Kevin Constantine, Don MacAdam, magyar jégkorong-válogatott, szövetségi kapitány, MJSZ
Kevin Constantine (képünkön) pótlása nehezen ment, Don MacAdam több feladatot lát el(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Don MacAdam nem ismeretlen a honi hokis berkekben. Nálunk a Csíkszereda vezetőedzőjeként szerzett hírnevet, 2019-ben a Ferencváros utánpótlás szakmai igazgatójának kérték fel, 2021-től pedig az MJSZ fejlesztési, később sportigazgatójaként kapott megbítást.

Sipos Levente, az MJSZ főtitkára elmondta, hosszasan keresték Kevin Constantine lehetséges utódját, de a kiszemelt szakemberek klubkötelezettségük miatt nem vállalhatták a magyar kapitányi munkát.

Don MacAdam jól ismeri a magyar hokit

– Azért döntöttünk Don kinevezése mellett, mert évek óta a magyar jégkorongban dolgozik, így jól ismeri a játékosokat és az edzőket, a sportág lehetőségeit, céljait és kihívásait. Hatalmas tapasztalata és szaktudása van, hiszen dolgozott az NHL-ben, könyveket írt és tanított is. Nem titkolt célunk, sőt, prioritás, hogy az edzők felkészítésével segítse kiválasztani azt a magyar szakembert, aki alkalmas lehet majd átvenni tőle a stafétabotot – így indokolta Don MacAdam kinevezését Sipos Levente, hozzátéve, Don MacAdam továbbra is ellátja eddigi feladatait, vagyis sport- és fejlesztési igazgatóként is tevékenykedik a magyar jégkorongban.

 

Szilassy és Ladányi lehet a jövő embere?

A főtitkár nyilatkozatában talán a jövőre való egyszerre sejtelmes és határozott utalás a legérdekesebb. Vajon ki lehet az a magyar szakember, aki idővel átveheti a stafétabotot. Nem is olyan nehéz a sorok között olvasni. 

A novemberi Sárközy Tamás Emléktornán Bartalis Balázs és Szilassy Zoltán segíti Don MacAdam munkáját. A tervek szerint a decemberi, ausztriai tornán más magyar edzők dolgoznak majd a nemzeti együttes mellett. Ladányi Balázs U20-as szövetségi kapitányi feladatai mellett a felnőtt stáb munkáját is segíti a külföldön szereplő játékosok teljesítményének nyomon követésével, a decemberi junior-világbajnokság után pedig személyesen is bekapcsolódik a munkába.

 

Szilassy Zoltán és Ladányi Balázs kortársak, mi több, anno Dunaújvárosban együtt is játszottak. Ladányi a magyar hoki egyik legendája, aki egyéves önkéntes hollandiai száműzetés után a nyáron tért haza és vette át az U20-as válogatott irányítását, immár remélhetőleg nem is vitás, hogy edzőként is megtalálja a számítását a sportágban. Edzőként Szilassy előrébb tart. Dunaújvárosban kezdett dolgozni még 2011-ben, 2013–20 között hét évet húzott le Újpesten, azóta az erdélyi Gyergyó mestere, a klubot az előző idényben története során először győzelemre vezette az Erste-ligában.

Ladányi vagy Szilassy? Netán Ladányi és Szillassy? Ez a jövő kérdése.

Don Acadam az Edmonton Oilersszel NHL-t is nyert

Don MacAdam 1950. augusztus 14-én született. Játékosként alacsonyabb osztályú észak-amerikai ligákban jégkorongozott, s nem volt még harminc éves, amikor már edzőnek állt. Először a University of New Brunswick egyetemi csapatánál lett előbb segédedző 1976-ban, majd vezetőedzőként nyolc évig irányította a csapatot – már az első idényben az év edzőjének választották. Tanított és edzősködött Kanadában, 1986-tól a Detroit Red Wings másodedzője lett Jacques Demers segítőjeként. Három idény után a szintén NHL-es Edmondon farmcsapatához igazolt, az 1990-ben Stanley-kupát nyerő Oilers stábtagjaként ő is bajnoki aranygyűrűvel gazdagodott. Ebben a klubban játszott minden idők leghíresebb hokisa, Wayne Gretzy ki is, igaz, a „Great One” ekkor már nem az Oilerst erősítette, 1988-ban a Los Angeles Kingshez igazolt. Don Acadam a 90-es években az AHL, a 2000-es években az ECHL különböző csapatainál dolgozott, Japánban is edzősködött két idényen át, majd a kanadai válogatott mellett volt tanácsadó, sőt klubelnökként is tevékenykedettt a quebeci juniorligában szereplő Lewiston MAINEiacs élén. 2014 óta dolgozik Európában.

A magyar jégkorong-válogatott idén az elitben szerepelt a világbajnokságon, ám hatalmas csatában végül kiesett. 2024-ben a divízió I/A világbajnokságon próbálja kivívni a feljutást, a vb-t április 28.–május 4. között rendezik Magyarország és a házigazda Olaszország mellett Szlovénia, Románia, Japán, valamint a Koreai Köztársaság részvételével, két csapat kerül fel az elitbe.

Borítókép: Don Acadam tapasztalt szakember (Fotó: MJSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.