Megható beszédet mondott Lionel Messi az Aranylabda-győzelme után

Lionel Messi az Aranylabda történetének első győztese, aki nem európai klub futballistájaként vette át a sportág legrangosabb egyéni díját. Az immáron nyolcszoros aranylabdás – és továbbra is csúcstartó – argentin klasszis már rutinosan lépett a pódiumra, ahová amerikai klubja elnöke, David Beckham szólította mint győztest. Messi megemlékezett Diego Maradona születésnapjáról, és üzent a most vesztes Erling Haaland, Kylian Mbappé duónak is. Sok vita lesz még arról, hogy Messi megérdemelte-e a díjat Haalanddal szemben.

2023. 10. 31. 4:45
Ballon d'Or 2023
epa10949647 Argentine international and Inter Miami player Lionel Messi (L) makes his speech next to former English international and Inter Miami owner David Beckham (L) after winning the Ballon d'Or 2023 during the Ballon d'Or 2023 ceremony at the Theatre du Chatelet in Paris, France, 30 October 2023. EPA/MOHAMMED BADRA Fotó: MOHAMMED BADRA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint beszámoltunk róla, hétfő késő este lett a 2023-as Aranylabda győztese, így az immáron az Egyesült Államokban, az Inter Miami színeiben futballozó sztár nyolcadszor kapta meg a díjat. Messi beszédének volt egy megható része, amikor a három évvel ezelőtt elhunyt Diego Maradona születésnapjáról emlékezett meg, aki épp a párizsi gála napján töltötte volna be a hatvanhármat.

Ballon d'Or 2023
Lionel Messi nyolcadszor lett az Aranylabda győztese. Fotó: EPA/Mohammed Badra

– Ma meg szeretnék emlékezni Diegóról – fogalmazott Messi. – Nincs jobb hely és alkalom annál, hogy boldog születésnapot kívánjak neki, hiszen itt rengeteg ember gyűlt össze, akik imádják a futballt. Szóval akárhol is vagy most, Isten éltessen, Diego! Ezt neked ajánlom.

Messi természetesen arról is beszélt, mit jelent neki a nyolcadik Aranylabda, amit kérdésre sem akart kiemelni a többi közül, mert mint mondta, mindegyik különleges volt valami miatt. Azt viszont elismerte, hogy az a cím, ami a nyolcadik egyéni elismeréséhez vezetett, a tavalyi katari világbajnokság megnyerése, mindent felülmúl a termékeny karrierjében.

Milyen üzenetet kapott Haaland és Mbappé?

– Szeretném megosztani csapattársaimmal is ezt a díjat – utalt válogatottbeli társaira Messi. – Ezt az argentin válogatottal közösen nyertük, és ajándék a stábnak, Argentína népének. Nagyon fontos volt nekem a világbajnokság megnyerése, az volt a legkülönlegesebb a rengeteg címem közül.

A 36 éves Messi mögött a jelen és a jövő két embere, (Manchester City) és (Paris Saint-Germain) végzett a második-harmadik helyen a szavazáson. Őket is megemlítette a legenda.

– Szeretném kiemelni, hogy Kylian Mbappé és Erling Haaland is fantasztikus idényt futott, biztos vagyok benne, hogy ők is valamikor elnyerik ezt a díjat – tekintett előre Messi, és a jóslatával nem vállalt túl nagy kockázatot, hiszen a világ jelenlegi két legértékesebb, egyaránt 180 millió eurót érő csatáráról van szó, akik 23-24 évesek, még tíz évig a csúcson lehetnek.

Tényleg megérdemelte Messi a nyolcadik Aranylabdát?

Sok vita lesz még arról, hogy az argentin sztár megérdemelte-e a díjat Haalanddal szemben. Az elmúlt idényben Messi a világbajnok argentin válogatott hőse volt, és az ősszel kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Paris Saint-Germain színeiben, de az idény második felében, a tavasszal csak árnyéka volt önmagának, a PSG-vel már a nyolcaddöntőben, kettős vereséggel kiesett a Bayern München ellen.

Ballon d'Or 2023
A fiaival osztozott az örömteli pillanaton. Fotó: EPA/Mohammed Badra

Ezzel szemben Haaland az egész idényben egyenletesen rúgta a gólokat, 53 tétmeccsen 52 gólt szerzett a Manchester City mezében, amelyben az összes fontos trófeát megnyerve triplázott, a Premier League, az FA-kupa és a Bajnokok Ligája aranyérme is a nyakába került. Nem mellesleg a norvég az angol bajnokságban és a BL-ben is gólkirály volt.

Védhető álláspont, hogy az elmúlt idény legfontosabb eseménye a katari vb volt, amelynek egyértelműen Messi volt a kulcsfigurája az aranyérmes Argentínában. Nem először fordul elő, hogy Messi egy fontos, jelentőségteljes cím elnyerésével előzi meg az idény legjobb gólvágóját, legutóbb 2021-ben fordult elő hasonló eset. Akkor Messi a Copa América-diadallal került elé, aki abban az évben összesen 51 gólt lőtt a Bayern Münchenben, és megdöntötte Gerd Müller legendás Bundesliga-gólcsúcsát is.

Íme az ellentmondás

Az érvelésben az az ellentmondás, hogy Messi 2010-ben pont az egyéni teljesítményének, a góljainak köszönhetően előzte meg a spanyol válogatottal történelmi világbajnoki címet arató, a döntőben győztes gólt szerző Andrés Iniestát, valamint abban az évben az Internazionale BL-győztes és triplázó csapatának a legjobbját, Wesley Sneijdert.

Tehát Messi akkor olyan elven volt az Aranylabda győztese, ami 2021-ben sem Lewandowski, 2023-ban sem Haaland számára nem hozott sikert vele szemben. Kétség sem fér hozzá, hogy Messi minden idők egyik legjobbja, de a nyolc díja közül egy-kettő minimum megkérdőjelezhető. S még azok nélkül is ő lenne a rekorder, hiszen öt Aranylabdával követi őt a második helyen.

Borítókép: Lionel Messi beszédet mond a párizsi Aranylabda-gálán, mellette David Beckham áll (Fotó: EPA/Mohammed Badra)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.