Harmincegyedik világbajnokságán, visszavonulása után is parádézik a klasszis + videó

A hétből hat világbajnok versenyben maradt a PDC szervezet dartsvilágbajnokságán. Közülük a legrutinosabb, a 31. vb-jén szereplő Raymond van Barneveld kifejezetten erős meccsel rajtolt a tornán. Pedig a holland klasszis egyszer már visszavonult.

2023. 12. 23. 17:21
Raymond van Barneveld PDC darts világbajnokság 2024
Fotó: PDC/Kieran Cleeves
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazi show majd karácsony után következik a londoni dartsvilágbajnokságon, amelynek döntőjét január 3-án rendezik az Alexandra Palace-ban. A mezőny hét világbajnokából hat maradt versenyben, köztük a 31. vb-jén szereplő holland legenda, Raymond van Barneveld.

Raymond van Barneveld darts világbajnok 2024 PDC
Raymond van Barneveld 2007-ben nyerte meg a PDC dartsvilágbajnokságot (Fotó: PDC/Kieran Cleeves)

Van Barneveld négyszer nyerte meg az azóta megszűnt BDO szervezet világbajnokságát – ennek a helyébe lépett a magyar érmeket is hozó WDF-vb –, majd 2007-ben egy klasszikus döntőben Phil Taylor ellen a PDC-nél is megnyerte a bajnoki címet. Utána is sokáig az éljátékosok közé tartozott, de amikor 2019-ben visszavonult, ezt azért tette, mert már nem volt képes felvenni a versenyt a legjobbakkal.

Tizennégy hónappal később azonban visszatért, s nem szabadkártyával, hanem a kvalifikációs sorozaton keresztül verekedte vissza magát a profimezőnybe. Már tavaly is kiemelt volt a világbajnokságon, idén pedig meggyőző teljesítménnyel, 99,81-es körátlaggal kezdett, és 3-1-re nyer a lengyel Radek Szaganski ellen.

 – Nagyon elégedett vagyok ezzel a teljesítménnyel. Az Ally Pally (Alexandra Palace) a legfontosabb helyszín a sportágban, mindenki itt akar nyerni – hangsúlyozta Van Barneveld, akinek a korábbi világbajnokok közül mindenképp a legkevesebb esélyt adták a torna előtt az újabb végső sikerre.

Hat világbajnok folytatja karácsony után

Mégsem ő, hanem a kétszeres győztes Peter Wright volt az, aki már búcsúzott közülük. December 23-án este még rendeznek néhány mérkőzést, utána karácsonyi szünetet tartanak a PDC-vb-n. A december 27-én kezdődő harmadik fordulóban Raymond van Barneveld mellett biztosította helyét a háromszoros bajnok a kétszeres győztes Gary Anderson, a címvédő Michael Smith és a szintén egyszeres győztes Gerwyn Price és Rob Cross is.

Nem Wright kiesése volt az egyetlen meglepetés: a nyolcadik kiemelt Danny Noppert, a tavalyi elődöntős Dimitri Van den Bergh és a négyszeres elődöntős James Wade sem tér már vissza karácsony után az Alexandra Palace-ba.

Borítókép: Raymond van Barneveld (Fotó: PDC/Kieran Cleeves)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.