A szexdoppingügyes ukrán teniszezőnőnek a kilencedik ellenfél már sok volt

A mai elődöntők után eldőlt, hogy a nőknél a címvédő fehérorosz Arina Szabalenka és a kínai Cseng Csin-ven játssza a női egyes fináléját az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A selejezőből indult ukrán Dajana Jasztremszka számára a kilencedik meccs már sok volt Melbourne-ben.

2024. 01. 25. 15:06
Australian Open - Day 12
epa11103472 Dayana Yastremska of Ukraine congratulates Qinwen Zheng of China on her Women’s Singles semifinal win on Day 12 of the Australian Open tennis tournament in Melbourne, Australia, 25 January 2024. EPA/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Fotó: JOEL CARRETT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Australian Openen ma az első női elődöntő nagy meccset ígért, hiszen a címvédő, második helyen kiemelt Arina Szabalenka a tavalyi US Open-győztes, negyedik kiemelt Coco Gauff-fal csapott össze, és szeptemberben New Yorkban a döntőben az amerikai éppen a fehéroroszt verte, hátrányból fordítva 2:6, 6:3, 6:2-re. Most is Szabalenka kezdett jobban, az első játszmában 5:2-re is vezetett, 5:3-nál adogathatott, de nem tudta lezárni a szettet, majd 5:4-nél a fogadóként jutott játszmalabdájával sem élt. Gauff egyre inkább játékba lendült, és egymás után kétszer is brékelve Szabalenkát 6:5-ös vezetésénél ő is adogathatott a szettért, ám ő sem járt sikerrel. Így 6:6-nál jött a rövidítés, ebben Szabalenka 5-1-re elhúzott, végül pedig 7-2-re bizonyult jobbnak. A folytatásban a 25 éves minszki teniszezőnek egyetlen brék is elegendő volt a diadalhoz a 19 éves amerikai ellen; 7:6 (7-2), 6:4-re nyerte meg a mérkőzést. Ezt megelőzően Szabalenka eddig egyetlen szettet sem vesztett az idei Australian Openen, és a mai, 1 óra 42 perces találkozója volt a leghosszabb.

Amíg az alsó ágon azok kerültek be a legjobb négy közé, akiknek a papírforma alapján illő volt, a felső ágon az első és a harmadik kiemelt, a lengyel Iga Swiatek és a kazah Jelena Ribakina is elvérzett, előbbi a harmadik, utóbbi már a második körben. Ám nem a legyőzőik, a cseh Linda Nosková és az orosz Anna Blinkova jutottak be a végjátékba, hanem a kínai Cseng Csin-ven és az ukrán Dajana Jasztremszka. A 21 éves Cseng esetében ez nem olyan nagy szenzáció, hiszen a 12. kiemelt, a 23 éves ukrán játékos viszont a tavalyi évet a világranglista 106. helyezettjeként zárta, most a selejtezőből indult, vagyis ma a kilencedik meccsét játszotta az idei tornán! Többek között ő ejtette ki a tavalyi wimbledoni bajnok cseh Markéta Vondrousovát, valamint a negyeddöntőben Noskovát is – a cseh szurkolók nem zárták a szívükbe. A főtáblán öt top 50-es ellenfelet győzött le!

Bár Jasztremszka a selejtezőből érkezett az elődöntőbe, nem a semmiből jött, hiszen 2020 elején a 21., az év végén a 29. helyen állt a világranglistán. Ám 2021 elején „pikáns” doppingügybe keveredett. Az előző év végén, egy versenyen kívül adott vizeletmintájában a tiltólistán szereplő meszterolonra bukkantak. Jasztremszka azzal védekezett, hogy egy szexuális aktus okozta a vesztét, mert a korábbi barátja potencianövelőt használt, és ennek volt a hatóanyaga a meszterolon, amely növeli a tesztoszteronszintet. Azzal is érvelt, hogy a tiltott szert alacsony koncentrációban mutatták ki nála, a mintavétel előtt két héttel pedig negatív lett a tesztje, és felmutatott egy „igazolást”, miszerint a meszterolon valamilyen szennyeződésként juthatott a szervezetébe. A versenyzési engedélyét a doppingbotránya kirobbanásakor felfüggesztették, 2021 júniusában azonban felmentették a vádak alól. Ám a legjobbak közé nem tudott visszaérni, egészen mostanáig. Viszont ma az Australian Openen a döntőbe már nem tudott bejutni, mert  Cseng Csin-ven  6:4, 6:4-re legyőzte. A krónikához hozzátartozik, hogy Jasztremszkát már a mérkőzés elején, majd később is ápolni kellett hasfalhúzódása miatt – a kilencedik mérkőzés már sok volt neki.

Eredmények, elődöntő, nők:

Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Gauff (amerikai, 4.) 7:6 (7-2), 6:4
Cseng (kínai, 12.)–Jasztremszka (ukrán) 6:4, 6:4

Borítókép: A kínai Cseng két játszmában nyert Jasztremszka ellen (Fotó: EPA/Joel Carrett)
   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.