Wolff nem bánta volna, ha Hamilton korábban a távozás mellett dönt

A Formula–1-es Mercedes istálló csapatfőnöke, Toto Wolff nem számított arra, hogy pilótája, Lewis Hamilton az idény végén továbbáll a Ferrarihoz. De ha már így történt, Wolff nem bánta volna, ha a hétszeres világbajnok korábban tájékoztatja a csapatot.

2024. 02. 11. 14:43
Lewis Hamilton
(FILES) Mercedes' British driver Lewis Hamilton arrives before the Formula One Brazil Grand Prix at the Autodromo Jose Carlos Pace racetrack, also known as Interlagos, in Sao Paulo, Brazil, on November 5, 2023. Seven-time world champion Lewis Hamilton could be about to make a surprise switch to Ferrari for the 2025 Formula One season, according to several reports on February 1, 2024. The Italian team want the 39-year-old Briton to partner current driver Charles Leclerc, according to the BBC, Sky, Autosport, Italian newspaper Gazzetta dello Sport and other media. (Photo by DOUGLAS MAGNO / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mercedes tíz napja sokkoló bejelentést tett, miszerint az idény végén elválnak egymástól a csapat és útjai. A hétszeres világbajnok tavaly 2025 végéig meghosszabbította a szerződését, ezért sem lehetett ilyen fejleményekre számítani. Már csak azért sem, mert a brit klasszis karácsony előtt még hűséget fogadott a Mercedesnek, a dolgozók előtt kijelentette, hogy a németeknél kívánja befejezni a pályafutását. Januárban azonban egy csapásra minden megváltozott. 

Hamilton (balra) és Wolff az utolsó közös idényét kezdi meg együtt
Hamilton (balra) és Wolff az utolsó közös idényét kezdi meg együtt (Fotó: AFP/POOL/Luca Bruno)

 

Nem tudtak megegyezni egymással

A szerződéshosszabbításról szóló tárgyalások tavaly sokáig elhúzódtak Hamilton és a Mercedes között. Mint kiderült, a rekordbajnok három évre akart aláírni, de az istálló ebbe nem ment bele. – Úgy láttuk, hogy egy hosszú távú szerződés bekorlátozná a lehetőségeinket – magyarázta Toto Wolff csapatfőnök a Motorsport-Totalnak.

A felek aztán megtalálták az arany középutat. További két év közös munkában állapodtak meg, ám a Mercedes azt nem hozta a nagyérdemű tudomására, hogy Hamilton kontraktusában volt egy kilépési záradék, ami lehetővé tette számára, hogy a tervezett két év helyett egy idény után szedje a sátorfáját. A versenyző élt is ezzel a lehetőséggel, így 2025-től a Ferrarinál folytatja.

– Az akartuk, hogy nekünk is és neki is nagyobb legyen a mozgástere – folytatta Wolff. – Néhány versenyzőnek 2024 végén lejárt volna szerződése, ám az elmúlt hetekben többen is szerződést hosszabbítottak. Hat héttel ezelőtt még több opciónk lett volna, de ez van. Meg kell fontolnunk, hogy mit tegyünk, ki az, aki a legjobban illik George (Russell – a szerk.)  mellé, melyik lenne a legjobb pilótapáros nekünk? Lesz kiből választani, de némi időt vesz majd igénybe, hogy meghozzuk ezt a döntést.

 

 

Hamilton a Mercedes, a Ferrari Leclerc előtt titkolózott?

Hamilton a végsőkig húzta a kellemetlen beszélgetést, bár Wolff bevallotta, hogy pletykákat korábban is hallott erről, beszámolók alapján csak a távozásának bejelentése előtti napon tájékoztatta a Mercedes vezetőit arról, hogy továbbáll a németektől. Ezzel nehéz helyzetbe hozta a csapatot, hiszen a toppilóták közül a közelmúltban Charles Leclerc szerződést hosszabbított a Ferrarival, Lando Norris pedig a McLarennel, így 2025-re egyikük sem lesz elérhető.

Spekulációk szerint nemcsak Hamilton titkolózott a Mercedes előtt, hanem a Ferrari sem osztotta meg Leclerc-rel, hogy milyen szerencsében lehet része, vagyis hogy egy hétszeres vb-győztest kap maga mellé, amíg nem száradt meg a tinta a monacói új szerződésén.

Wolffban a történtek miatt nincs tüske, legalábbis a Ferrari csapatfőnökére semmiképp sem haragszik.

– Minden tiszteletem Fredé ( Frédéric Vasseur – a szerk.), hosszú ideje barátok vagyunk. Amikor a Ferrari csapatfőnöke lett, egyértelmű volt, hogy mindent megtesz majd a Ferrari sikereiért, így ha egy remek lehetőség kínálkozott előtte, élnie kellett vele. Nem hibáztatom azért, hogy próbálja megszerezni a legjobb mérnököket és pilótákat. A mi kapcsolatunkra ez nincs hatással – foglalta össze az osztrák csapatvezető.

Borítókép: Lewis Hamilton a 2023-as brazil versenyhétvégén (Fotó: AFP/Douglas Magno)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.