Több párt jelentkezett az EP-választásokra, mint legutóbb

Újabb jelölő szervezeteket vettek nyilvántartásba a júniusi választásokra.

Forrás: MTI2024. 04. 19. 17:20
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai parlamenti (EP) választásra a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint péntek délig már harminchárom pártot vettek nyilvántartásba jogerősen, az önkormányzati választásra 327 jelölő szervezetet, a nemzetiségi választásra pedig 92-t. A 2019-es EP-választásra 28 pártot vettek nyilvántartásba, az önkormányzati választásra 341 jelölő szervezetet, a nemzetiségi választásra pedig 114-et – adta hírül az MTI.

A június 9-i önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölő szervezetek (pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek) állíthatnak, valamint azon – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt. Az EP tagjainak választásán csak pártok állíthatnak listát.

Nyilatkozniuk kell a jelölteknek és jelölő szervezeteknek a nyilvántartásba vételhez, hogy a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatására külföldi támogatást és belföldi jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől támogatást, névtelen adományt az adott választásra nem használnak fel.

A mai napon a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nyilvántartásba vett újabb jelölő szervezeteket:

  • az EP képviselőinek választására és az önkormányzati választásra egy pártot,
  • az önkormányzati választásra nyolc jelölő szervezetet,
  • az önkormányzati és nemzetiségi választásra egy jelölő szervezetet.

Az NVB visszautasított három jelölő szervezetet.

A pénteki határozatok még nem jogerősek, három napon belül lehet ellenük jogorvoslatot kérni a Kúriánál.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.