A köztársasági elnök helyi diákokkal is találkozott Pannonhalmán

Az ünnepi szentmisét követően a köztársasági elnök elmondta: államalapítónk arra kérte a bencés szerzeteseket, hogy minden időben imádkozzanak az ország fennmaradásáért, kérését pedig megtartották és megtartják azóta is.

Forrás: MTI2023. 11. 12. 14:16
null
Forrás: FB/ Novák Katalin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Államalapítónk arra kérte a bencés szerzeteseket, hogy minden időben imádkozzanak az ország fennmaradásáért, kérését pedig megtartották és megtartják azóta is mondta az ünnepi szentmisét követően a köztársasági elnök.

A bencések nem rombolják a világot, hanem építik, gyógyítják a környezetüket, és nem mérgezik. Nem zűrzavart keltenek, hanem harmóniát, nem a rendetlenséget, hanem a rendet vigyázzák, nevelnek és nem züllesztenek 

mutatott rá Novák Katalin.

A köztársasági elnök kiemelte, a pannonhalmi bencéseknél folyó nevelés ma is inspirációt jelenthet és inspirációt is kell, hogy jelentsen az egész magyar iskolarendszer számára. Pannonhalma a magyar oktatás bölcsője, ahol egységben van a tudás és a hit. Egységben a versenyképesség és az erkölcsi nevelés.

Novák Katalin emlékeztetett arra: a magyar királyság megszervezése még csak álom volt, amikor 996-ban Géza fejedelem kérésére Szent Asztrik Magyarországra jött és Szent Márton-hegyén megvalósult az első magyar bencés kolostor. Asztrik Pannonhalma első apátja, a születendő magyar állam első és bizonyosan rendkívül eredményes diplomatája volt. Szilveszter pápánál is sikerrel végezte küldetését, ő hozta el a koronát István király számára Rómából – tette hozzá.

A hegyre épült templom és iskola messziről látható, viszonyítási pont, ami irányt mutat – hangsúlyozta Novák Katalin, hozzáfűzve: Pannonhalma bencés monostora a keresztény Európa védőbástyája, örök érvényű regulákkal, hittel és értékkel.

Immár több mint ezeréves a monostora, 800 éves a bazilikája és bő 200 esztendős az iskolája. Magyarországnak szüksége van Pannonhalmára, a hegyre, amely az ég felé emel – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

„Reményt, mert soha nem tudták elpusztítani. Hitét soha nem veszítette el, nemzetét soha nem tagadta meg” 

 fogalmazott a köztársasági elnök, kiemelve: Pannonhalma az ezer év alatt túlélt tatárjárást, törökdúlást, tűzvészt és világégést. Pannonhalma több keserves időszakon túljutott, megőrizte hagyományait, bővítette és megújította környezetét és egy percig sem feledte el keresztény küldetését.

Novák Katalin felidézte a párizsi Notre-Dame-székesegyház leégését, hozzátéve: 

„Adjunk hálát azért, hogy a pannonhalmi bazilika nem lerombolva, leégve, hanem megszépülve, bővülve áll itt. Mondjunk hálát azért, hogy mi megerősödve és nem meggyengülve állhatunk itt, hogy mi az épülés és nem a leépülés tanúi lehetünk. És adjunk hálát azért is, hogy a 800 éves falak számunkra tiszteletet parancsolnak, önvizsgálatra késztetnek és az imádság helyéül szolgálhatnak” 

Novák Katalin a helyi diákokkal is találkozott, akik nem akármilyen fogadtatásban részesítették a köztársasági elnököt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Facebook/ Novák Katalin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.