Nemcsak gyártóhely, mérnöki központ is Magyarország

Szijjártó Péter: Több mint százezer magyar embernek ad munkát 1700 amerikai vállalat, nyolc százalékot nőtt az év elején a két ország közti kereskedelem.

Forrás: MTI2021. 04. 12. 15:06
SZIJJÁRTÓ Péter
Biatorbágy, 2021. április 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Ford Közép és Kelet Európai Értékesítõ Kft. logisztikai központjának átadóünnepségén Biatorbágyon 2021. április 12-én. A Ford most átadott regionális alkatrészközpontja 15 közép-kelet-európai országot szolgál ki, a 10 ezer négyzetméteres modern raktárközpont a cég mintegy 3 milliárd forintos beruházásával jött létre. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az autóipari vállalatok egyre több mérnöki, fejlesztési és szolgáltatási funkciót telepítenek Magyarországra – mondta Szijjártó Péter hétfőn Biatorbágyon, a Ford új logisztikai központjának átadásán. A külgazdasági és külügyminiszter az eseményen beszélt arról is, hogy a koronavírus-járványban a nemzeti érdek alapján hozott védekezési intézkedések egészségügyi és gazdasági szempontból is sikeresek voltak.

Kiemelte, hogy Magyarországon ma megközelítőleg annyian dolgoznak, mint a járvány előtt, tavaly újabb beruházási rekord született és százmilliárd euró fölé emelkedett az export. Felidézte: az autóipar a magyar gazdaság gerincét jelenti, a magyar ipar kibocsátásának harminc százaléka innen származik.

– Magyarországot kezdetben gyártóhelynek tekintették az autóipari vállalatok, majd egyre több mérnöki, fejlesztési és végül szolgáltatási funkció is érkezett az országba – tette hozzá, megjegyezve, hogy a Ford mára 624 magasan képzett, fiatal magyar mérnököt és közgazdászt foglalkoztat.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok gazdasági kapcsolatainak még szorosabbra fűzése történik. Hozzátette: 1700 amerikai vállalat több mint százezer magyar embernek ad munkát, és az idén év elején nyolc százalékot nőtt a magyar–amerikai kereskedelmi forgalom.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítõ Kft. logisztikai központjának átadóünnepségén, Biatorbágyon
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Ford most átadott regionális alkatrészközpontja 15 kelet-közép-európai országot szolgál ki, a tízezer négyzetméteres modern raktárközpont a cég mintegy hárommilliárd forintos beruházásával jött létre. Menczer Tamás külügyi államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházás jelentőségét a gyorsasága és az elérhetősége adja. – A biatorbágyi fejlesztés jelzi, hogy a magyar gazdasági környezet vonzó, és egyúttal jelenti az itt élők minőségi munkájának elismerését is – mondta.

Yiannis Tavanidis, a Ford of Europe regionális igazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy az újonnan alapított biatorbágyi központ a Ford első Gyors Regionális Alkatrész Központja Európában, amely jelenleg 55 ember számára biztosít munkalehetőséget. A Ford egyre növekvő magyarországi beszállítói hálózattal rendelkezik, jelenleg több mint negyven vállalat és 69 ezer munkavállaló gyárt és szállít részegységeket a Ford üzemeinek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.