Felfutás előtt a hazai naperőműpiac

Élénk aktivitás jellemzi a naperőművek hazai piacát, eladó és vevő is van bőven a KPMG által szervezett üzleti reggelin elhangzottak szerint. Várhatóan egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon a tárolókapacitással is rendelkező, tehát sokkal rugalmasabb villamosenergia-termelők is.

2024. 02. 09. 14:47
null
2020.10.07. Tahitótfalu A Szentendrei szigeten helyezték üzembe a Fővárosi Vízművek legújabb napelem-parkját, amely a szigeten található víztermelő kutakat és a káposztásmegyeri gépházat látja el energiával. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élénk a naperőművek tranzakciós piaca, azonban az állam által nemrég bejelentett, az MVM számára a külföldi tulajdonszerzés esetére létesített elővételi jog fékezheti ezt – derült ki a KPMG e tárgyban szervezett üzleti reggelijén, amelyről a Világgazdaság számolt be.

Az elővételi jog gyakorlásának részletei még nem ismertek, a piaci szereplők a következő hónapokban feltehetőleg többször is konzultálnak erről a döntéshozókkal. – A naperőművek tranzakciós piaca felfutás előtt áll, mivel eladói és vevői oldalon is sok a szereplő a hazai pályán – mondta Simonyi Tamás, a KPMG szenior igazgatója a rendezvényen, amelyen több mint száz magyar és külföldi piaci szereplő képviseltette magát.

Eladásban vagy vételben érdekelt piaci szereplő egyre nagyobb számban van jelen, mivel Magyarországon az elmúlt években két gigawattnyi, öt és száz megawatt közötti kapacitású erőmű épült fel, és további egy gigawattnyi van jól előkészített, akár már ebben az állapotban értékesíthető (ready to build) fázisban. 

Emellett várhatóan egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon a tárolókapacitással is rendelkező, tehát sokkal rugalmasabb villamosenergia-termelők.

Az érdeklődés a vevői oldalon is erős. A magyar és a külföldi szakmai befektetők folyamatosan monitorozzák a befektetési lehetőségeket, és a villamosenergia-árak elmúlt években tapasztalt ingadozása miatt számos magyar nagyvállalat ismerte fel, hogy napenergiával komoly lépéseket tehet a költségek és az ebből fakadó pénzügyi kockázatok csökkentéséért.

A siker esélyét növeli, ha az eladói oldal idejében megteszi a szükséges lépéseket a tranzakció előtt. Ez alapvetően egy átlátható üzleti, technológiai és jogi dokumentáció elkészítését jelenti, amelynek birtokában az érdeklődők könnyebben és gyorsabban hozhatják meg befektetési döntéseiket, így növelhető a verseny az eladósorba kerülő vállalkozás iránt.

A tranzakciókat lelassíthatja, a felkészülést pedig különösen indokolttá teszi, hogy 2024 januárjától a magyar állam elővételi jogot létesített a Magyar Villamos Művek Zrt. számára, ha a potenciális vevő külföldi illetőségű. A részletek még nem ismertek.

Ugyanakkor a tranzakciók létrejöttét megkönnyíti, hogy a finanszírozó bankoknak alapvetően jók a tapasztalataik a naperőműprojektek hitelezésével 

– derült ki a konferencia panelbeszélgetésén, amelyen olyan banki szereplők vettek részt, akik több száz millió eurós naperőműves hitelportfóliót építettek fel az utóbbi években a magyar piacon. A bankok természetesen törekednek a hitelkockázatok csökkentésére, maguk is igénylik az alapos átvilágítást. 

Általában elvárják, hogy a tranzakcióban érintett kapacitás hetven-nyolcvan százalékára legyen érvényes villamosenergia-vásárlási szerződése (PPA) az erőműnek, ennél kisebb lekötött kapacitás esetén szigorúbb hitellimiteket kell megállapítaniuk.

Az üzleti reggelin a KPMG spanyol és román szakértői bemutatták saját piacuk legfontosabb jellegzetességeit, amire válaszul a panelbeszélgetés régióban aktív szereplői, így Jakab Tamás, az Enery M&A vezetője és Derek Qiu a CMC Europe képviseletében osztott meg értékes tapasztalatokat.

Tavaly rekordmértékben nőtt az összes naperőművi beépített teljesítmény és a jellemzően családok által üzemeltetett, háztartási méretű kiserőművek száma is Magyarországon – írta minapi közleményében az Energiaügyi Minisztérium. A kisebb napelemes rendszerekből több készült el 2023-ban, mint a megelőző két évben együtt, és közel ugyanannyi, mint 2020 végéig összesen. A 85 ezres bővüléssel már több mint 255 ezresre nőtt állomány további gyarapítását is szolgálja a Napenergia plusz program.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.