Madárinfluenzában halt meg egy 11 éves kislány

2014 óta ez az első ilyen haláleset Kambodzsában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 23. 16:54
null
Füzesgyarmat, 2015. február 26. Állategészségügyi szakemberek szemlét tartanak 2015. február 26-án egy Füzesgyarmat határában lévõ kacsatelepen, ahol madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. A járványügyi elõírásoknak megfelelõen leölik a teljes állatállományt, több mint 100 000 kacsát. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kambodzsa egyik délkeleti tartományában élő kislány lázas lett, majd a fővárosi kórházba került, ahol megállapították, hogy madárinfluenzás, nem sokkal később pedig elhunyt. 

A kambodzsai egészségügyi hatóságok mintát vettek a környéken található madarak teteméből, a helyi lakosok figyelmét pedig felhívták a fertőzésveszélyre.

Mam Bunheng egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a madárinfluenza vírusa, a H5N1 különösen nagy veszélyt jelent azokra a gyermekekre, akik közvetlenül baromfival érintkeznek.

Kambodzsában 2003 és 2014 között 56 humán madárinfluenza-megbetegedés fordult elő, ezek közül 37 volt halálos kimenetelű az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

Világviszonylatban az elmúlt húsz évben 21 országban mintegy 870 ember betegedett meg madárinfluenzában, közülük 457 halt bele a fertőzésbe. Az esetek az utóbbi években ritkultak, az elmúlt hét évben összesen már csak mintegy 170 megbetegedést és ötven halálesetet jelentettek.

A madárinfluenza háziszárnyasok és vadon élő, valamint egzotikus madarak betegsége, többnyire fertőzött vadmadarak ürülékével terjed. A WHO szerint rendkívül ritkán betegít meg embereket, azonban előfordul, hogy a fertőzött baromfival érintkezve valaki elkapja a betegséget. A kutatók szerint a jól megfőzött baromfihús fogyasztása biztonságos, de a nyers vagy rosszul átfőtt hús akár halálos fertőzést is okozhat.

Egészen 1997-ig ismeretlen volt a halálos kimenetelű emberi H5N1-fertőzés, a vírus először ekkor ütötte fel a fejét Hongkongban, több ember életét követelve. A szárnyasokra azonban rendkívül veszélyes, madárinfluenzában már több száz millió csirke és kacsa pusztult el, amióta a betegség 2003-ban pusztító útjára indult, és Ázsia-szerte megtizedelte a baromfiállományt. A vírusfertőzés állatokról emberekre is átterjedt: a betegség Vietnamban és Thaiföldön szedte a legtöbb halálos áldozatot, de Indonéziában és Kambodzsában is bizonyítottan ez a kór okozta több ember halálát.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója aggodalmát fejezte ki az emlősökben előforduló madárinfluenza miatt, amelyet már görények, vidrák, rókák és oroszlánfókák körében is kimutattak.

Borítókép: Füzesgyarmat, 2015. február 26. Állategészségügyi szakemberek szemlét tartanak (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.