Ciprus lett az embercsempészek legkedveltebb helye

Körülbelül ötszáz euróért komplett csomagot kínálnak: tervezés, átkelés, menedékkérelem.

Forrás: V4NA2023. 11. 12. 9:38
null
La Restinga, 2023. október 17. Európába igyekvõ afrikai illegális bevándorlók érkeznek bárkán a kanári-szigeteki El Hierro szigetén fekvõ La Restinga kikötõjébe 2023. október 17-én. A spanyol belügyminisztérium szerint október elsõ felében 8500-nál több migráns érkezett összesen mintegy 380 bárkán a Spanyolországhoz tartozó atlanti-óceáni szigetcsoportra. 2023 eleje óta több mint 23,5 ezren jutottak el Afrika felõl a Kanári-szigetekre, 79 százalékkal többen, mint 2022-ben ugyanebben az idõszakban. MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol Fotó: Gelmert Finol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatalmas pournarai menekülttábor mindössze néhány kilométerre található a ciprusi fővárostól, Nicosiától. Négy évvel ezelőtt nyitották meg, és akkor mintegy ezer migráns számára tervezték. Tavaly év végére már kétszer ennyien voltak – derül ki az Európai Bizottság jelentéséből, amelyet a Tagesschau német hírportál szemlézett, hívja fel rá a figyelmet a V4NA hírügynökség. 

Az elsősorban Afrikából és az arab világból érkező menekültek konténerekben élnek, szorosan egymás mellé zsúfolva. A belépés csak adminisztratív kísérettel és hosszas előzetes engedélyeztetéssel lehetséges. Bár a helyzet állítólag javult az elmúlt hónapokban, a körülmények még mindig megdöbbentőek. Itt senki sem akarja, hogy felismerjék. Neveket sem szabad említeni

– tudósít a német portál a helyzetről. A Tagesschau ott lakó menekülteket is idéz, egy társaság két tagja Pakisztánból érkezett Törökországba, ott szereztek diákvízumot Észak-Ciprusra, majd néhány nap múlva a sziget görög ciprusi déli részére menekültek, és ott kértek menedékjogot – mondják, hozzátéve, hogy

a sziget északi részén szinte minden városban hatalmas embercsempész-hálózat működik. A kapcsolatfelvétel nagyon gyorsan megtörténhet. Az úgynevezett zöldhatáron át történő szökés aztán bármikor megszervezhető néhány száz euróért.

Mint ismert, az úgynevezett zöld határ Ciprust egy görög-ciprusi és egy török részre osztja. Akinek sikerül átkelni rajta északról délre, az az EU-ban van – sok menekült számára a fő célállomás. És bár a Ciprusi Köztársaság nem tagja a schengeni övezetnek, sokan egyfajta ugródeszkaként tekintenek az országra Németország, Franciaország vagy Olaszország felé, és az Afrikából vagy Ázsiából érkezők számára nincs egyszerűbb, olcsóbb és biztonságosabb út az EU-ba – mondta Gerald Knaus migrációkutató a Frankfurter Rundschau című lapnak adott interjújában. A sziget egy egyedülálló új bevándorlási mozgalom kereszteződése.

A Tagesschau idézi Nikos Trimiklinotis professzort is a Nicosiai Egyetemtől, ami már nagyon régóta figyeli ezt a fejlődést. Ő és csapata rendszeresen publikál tanulmányokat a sziget menekültproblémájáról, és Trimiklinotis szerint a sziget északi részéről érkező menekültek száma nagyon magas, ahogyan az embercsempészek által belőlük szerzett haszon is. Azt mondja,

ez egy piszkos üzlet a legszegényebbek hátán, és most, hogy sok más menekülési útvonal el van zárva, az ár egyre magasabb és magasabb.

Közvetve a sziget törökországi részének közigazgatását is felelőssé teszi ezért, hiszen a szakértő szerint túl keveset tesz azért, hogy megakadályozza az embercsempészek üzletelését, és túlságosan megkönnyíti számukra, hogy átjussanak a határon a vevőikkel. Körülbelül ötszáz euróért komplett csomagot kínálnak: tervezés, átkelés, menedékkérelem. Az ország török részéből érkező menekültek 75 százaléka szárazföldön érkezik. Csak néhányan választják a nagyon veszélyes tengeri útvonalat.

A problémát az okozza, hogy mivel Törökország nem ismeri el a Ciprusi Köztársaságot államként, közvetlen tárgyalások nem lehetségesek a menekültproblémáról. Amíg Ciprus megosztottsága fennáll, addig az EU ajtaja szélesre tárva marad – írja a Tagesschau.

Borítókép: Európába igyekvő afrikai illegális bevándorlók a kanári-szigeteki El Hierro szigetén (Fotó: MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.