Az elmélyülés ideje, azaz ünnepi szentmisék országszerte

Az év utolsó hónapja a keresztény ünnepkörben is fontos helyet foglal el. Az ünnepi szentmise eseménye számos család és közösség életének része, ezért is jó, ha tudunk tervezni, készülni rá, figyelni az ünnepi miserendet. Ünnepi misék Krisztus születése emlékére, tehát karácsony napjaira, éjszakájára és az év végének lezárására, szilveszterre is jutnak. Magyarországon talán a legtöbbet látogatott alkalmak ilyenkor hagyományosan az éjféli misék, legyen szó a Bazilikában tartott szertartásról vagy éppen a karácsonyi esztergomi miséről.

2023. 12. 09. 13:00
Karácsonyi mise 2022.12.24. ünnepi szentmise, karácsony, hit,
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jézus születésének ünnepét nemcsak otthon, hanem a templomokban is megtartjuk, s még a vallásukat ritkábban gyakorlók is sokan úgy érzik, hogy ilyenkor Isten házában is össze kell jönnie a közösségeknek. Mivel advent negyedik vasárnapja idén szokatlan módon éppen december 24-re esik, így az éjféli misére ezen az éjszakán például a budai Mátyás-templomba is érdemes ellátogatni, valamint jó tudni, hogy a miserend szerinti szertartást élőben is közvetítik majd.

Karácsonyi mise 2022.12.24. ünnepi szentmise, karácsony, egyház, hit,
A karácsonyi ünnepi szentmise pillanatai, 2022-ből (Fotó: Bach Máté)

Az egyházi események közül az éjféli mise egyébként nemcsak az adventi hetek lezárását jelenti: egyben a karácsonyi böjt végét is jelzi.

Mivel a leghosszabb éjszakán éljük át, egyszerre a sötétséget elűző fényt, a világunk megújítását is jelképezi. Szokás volt régebben vegyes vallású, azaz protestáns-katolikus családoknál is, hogy részt vettek a református ünnepi istentiszteleten és utána a katolikus templomban az éjféli misén is.

Idén a Szent István-bazilikában szenteste 18 órakor lehet részt venni a karácsonyi ünnepi misén, Esztergomban azonban 23.55-től, tehát a hagyományos időpontban lesz az éjféli mise. 

Ezt követi másnap, karácsony első napján Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi érsek főpásztori szentmiséje 10.30-tól.  

Sokan várják ilyenkor a karácsonyi pápai misét Itáliában is, de hazánkban is, amely idén 19.30-kor kezdődik majd a vatikáni bazilikában. Ezt a korábbra illesztett időpontot a Covid-jávány óta, három éve tartják, s idén is folytatják. Az ezt követő Urbi et orbi – áldás pedig másnap délben lesz majd a Szent Péter-bazilika központi erkélyén. Az óév végén, december 31-én 17 órától kezdődnek majd Ferenc pápa vezetésével az ünnepi szertartások.

Karácsonyi mise 2022.12.24., ünnepi szentmise, karácsony, hit,
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi érsek ünnepi misét celebrál  (Fotó: Bach Máté)


Számos ünnepi közvetítést láthatunk majd a televízióban, hallgathatjuk a rádión, de érdemes figyelemmel kísérni a környezetünkben a közeli egyházközösségek ünnepi alkalmainak tervezetét is, hiszen a legnagyobb élmény a személyes jelenlét, az ünnep megélése karácsonykor, illetve az év lezárása alkalmával.

 

Borítókép: Ünnepi szentmise 2022-ből (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.