Személyesen vesz részt a G7-csúcson Volodimir Zelenszkij

Személyesen is megjelenik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Hirosimában, hogy részt vegyen a pénteken kezdődő G7-csúcson. A találkozó középpontjában az ukrajnai háború áll, az amerikaiak újabb oroszellenes szankciókat terveznek bejelenteni.

Kónya Rita
2023. 05. 19. 8:10
ZELENSZKIJ, Volodimir
Hága, 2023. május 4. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek Hágában 2023. május 4-én. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal Fotó: Remko De Waal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi hírekkel ellentétben Kijev hivatalosan is megerősítette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen jelenik meg a G7-ek hirosimai csúcstalálkozóján, de biztonsági okokból egyelőre nem közölték, hogy pontosan mikor érkezik. A G7-ek (az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország és a házigazda Japán) vezetői a Hirosima elleni 1945-ös amerikai atomtámadás emlékművénél kezdték a háromnapos találkozó hivatalos programját.

Az erősen szimbolikus helyszínen a találkozó fő témája az ukrajnai háború. 

Zelenszkij célja a látogatással, hogy a tervezett ellenoffenzívához további fegyvereket és segélyeket szerezzen a háborúban álló ország számára. „Az a feladatunk, hogy fenntartsuk az Ukrajnának nyújtott nemzetközi támogatás és kommunikáció lendületét. Bízom abban, hogy ezt a feladatot teljesíteni fogjuk” − idézi Zelenszkij csütörtök esti televíziós beszédét a The New York Times amerikai napilap.

A kiszivárgott hírek szerint az Egyesült Államok újabb szankciókat tervez bejelenteni a hétvége folyamán, amelyekkel kibővítenék azoknak a szervezeteknek a körét, amelyekkel szemben büntetőintézkedéseket alkalmaznának az Oroszországgal való üzletelés miatt. 

Tovább bővítjük az exportellenőrzéseket, hogy még nehezebbé tegyük Oroszország számára a hadigépezet fenntartását

 − mondta egy magas rangú kormányzati tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett nyilatkozott a hivatalos bejelentés előtt. „Ez magában foglalja a hadszíntér szempontjából kulcsfontosságú árukategóriák széles körű korlátozását, valamint azt, hogy a kereskedelmi feketelistára való felvételükkel mintegy hetven oroszországi és harmadik országbeli szervezetet zárunk el az amerikai exporttól” − tette hozzá a tisztviselő.

Az új csomag emellett több mint háromszáz új szankciót tartalmaz majd magánszemélyek, szervezetek, hajók és repülőgépek ellen. „Ezek a kijátszás ellen irányulnak majd. A pénzügyi közvetítőkre, valamint Oroszország és más, a háborút támogató szereplők jövőbeli energia- és kitermelési képességeire vonatkoznak” − mondta a tisztviselő.

A szankciók egyebek mellett a több milliárd dolláros orosz gyémántipart is céloznák, ezt azonban egyszerűbb mondani, mint véghez vinni. A G7 többek között fejlett eredetkövetési technikák alkalmazását is vizsgálja majd, de ahhoz, hogy elérjék céljukat, szükség lesz az olyan nagy felvásárlók megnyerésére, mint az EU-tag Belgium (amely eddig sikeresen megakadályozta, hogy a gyémánt bekerüljön az uniós szankciós csomagokba) vagy India, amely megfigyelőként vesz részt a hirosimai találkozón.

India eddig tartózkodott az orosz agresszió nyílt elítélésétől, és továbbra is szoros kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal. Néhány hete az ukrán külügyminiszter-helyettes, Emine Dzsaparova Indiába látogatott, hogy humanitárius segítséget, gyógyszereket és orvosi felszereléseket kérjen a dél-ázsiai országtól.

Az ukrajnai háború mellett várhatóan a Kínával való kapcsolat is előkerül Hirosimában, és ebben már korántsem egységesek a G7-ek. Az Egyesült Államok rossz szemmel nézi, hogy Emmanuel Macron francia elnök nem hajlandó vakon követni az Amerika által meghatározott külpolitikai vonalat többek között Tajvan kapcsán, egy magas rangú francia tisztségviselő pedig arra figyelmeztetett, hogy a találkozóból nem szabad Kína-ellenes G7-et csinálni, idézi a The Guardian brit napilap. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel szerint pedig Európának az az érdeke, hogy stabil és konstruktív együttműködést tartson fel Kínával.

Hirosimában a G7-ek mellett az úgynevezett Négyek is tárgyalnak majd, írja a CNN. A hivatalosan Négyoldalú biztonsági párbeszédként (Quadrilateral Security Dialogue) ismert csoport, amely az Egyesült Államokat, Ausztráliát, Indiát és Japánt foglalja magában, eredetileg néhány nappal később Ausztráliában ülésezett volna, azonban Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az amerikai államadósság-plafonnal kapcsolatos tárgyalások elősegítése érdekében a G7-es csúcs után azonnal hazautazik, így a Négyek tárgyalását az utolsó pillanatban helyezték át Hirosimába.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.