Megtelt Lampedusa, nem tudják elszállítani a migránsokat

A mindössze négyszáz férőhelyes regisztrációs központban több mint 3500-an vannak – sosem voltak ennyien.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 20. 20:38
null
Lampedusa, 2023. július 18. Hajóra szállni készül Lampedusa kikötõjében mintegy 700 illegális bevándorló, hogy a szicíliai Messinába és Cataniába szállítsák õket 2023. július 18-án. A lampedusai befogadóállomáson jelenleg több mint 2000 migráns tartózkodik. MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio Fotó: Elio Desiderio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olaszországi Lampedusa szigetére többen érkeznek, mint ahány embert el tudnak szállítani. A szicíliai Agrigento prefektusa csütörtökön elrendelte a migránstábor minél gyorsabb kiürítését. A délelőtti órákban ötszáz embert komphajóval indítottak el Lampedusáról a szicíliai Porto Empedocle kikötőjébe, ahova további 250-et szállítanak pénteken. Száznyolcvan migránst repülővel Bolognába visznek, egy hatszáz fős csoport pedig a következő napokban a Dattilo hadihajó fedélzetén kerül át a szintén szicíliai Augustába és Cataniába, ahonnan majd tovább osztják őket.

A lampedusai tábor folyamatos ürítése ellenére a sziget közepén található regisztrációs központ csütörtökön zsúfolásig megtelt: a négyszáz férőhelyen több mint 3500-an szorongtak, ami a 2018 óta működő központ történetében még nem fordult elő.

Csütörtökön több mint ezren kötöttek ki a szigeten: mindannyiukat a tunéziai Szfakszból indították az emberkereskedők. A Burkina Fasóból, Elefántcsontpartról, Kamerunból, Guineából, Libériából, Maliból, Szenegálból, Szudánból, Etiópiából és Pakisztánból érkező férfiak, nők és gyerekek elmondták, hogy csónakjaikat az emberkereskedők csak egy bizonyos pontig kísérték el a tengeren, majd leszedték a motort és egy másik csónakkal távoztak, magukra hagyva a csoportokat, melyeket az olasz parti őrség segített partra.

Lampedusa halászai készen állnak a sziget kikötőjének lezárására. A halászok napok óta tiltakoznak a migránsok miatt kialakult helyzet ellen: nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy a Lampedusa és Szicília közötti kompjáratok „migránstaxikként” működnek. A halászkonzorciumot vezető Salvatore Martello korábbi polgármester megjegyezte, hogy a Lampedusán halászott halak szállítása is késik, mivel az erre használt kabinokat most a migránsok foglalják el. Martello hozzátette, Renato Schifaninak, a régió kormányzójának a közbelépését sürgetik: külön hajót kell biztosítani a helyieknek és a turistáknak, és külön hajóval kell szállítani a migránsokat. Bejelentette, hogy a következő napokban találkoznak a kormányzóval, és ha nem sikerül megoldást találni, készen állnak sztrájkba lépni, ami a kikötő bejáratának elzárását jelenti. Hasonló, a kikötő lezárásával járó lakossági tiltakozást 2020 nyarán tartottak Lampedusán.

Borítókép: Hajóra szállni készül Lampedusa kikötőjében mintegy hétszáz illegális bevándorló, hogy a szicíliai Messinába és Cataniába szállítsák őket 2023. július 18-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.