Tovább nőtt a hawaii tűzvész halálos áldozatainak a száma

A FEMA eddig 5,6 millió dollár gyorssegélyt fizetett ki a károsult családoknak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 19. 21:50
Joe Biden amerikai elnök utasítására Hawaii-ra, Maui-ra érkezett szövetségi alkalmazottak segítik a kutatást és a helyreállítási erőfeszítéseket, 2023.0817-én. (Forrás: The White House / Twitter)
Joe Biden amerikai elnök utasítására Hawaii-ra, Maui-ra érkezett szövetségi alkalmazottak segítik a kutatást és a helyreállítási erőfeszítéseket, 2023.0817-én. (Forrás: The White House / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hawaiihoz tartozó Maui szigetén szombaton folytatták a kutyás keresőcsapatok a romok átkutatását, miközben hajnalra 114-re növekedett a megtalált halálos áldozatok száma az elmúlt száz év legsúlyosabb amerikai erdőtüzében.

Josh Green, Hawaii állam kormányzója pénteken a nagyrészt elpusztult Lahaina városának gyors újjáépítését ígérte. Azt mondta, hogy a helyreállítás évekbe telhet és dollármilliárdokba kerül. Helyi csoportok ugyanakkor arra szólították fel a kormányzót, hogy az újjáépítés módját illetően a lakosok szava legyen a döntő.

A szövetségi vészhelyzet-kezelési szervezet (FEMA) adatai szerint péntekig már 5,6 millió dollár (mintegy kétmilliárd forint) gyorssegélyt fizettek ki a károsult családoknak, az otthonukat elvesztettek elszállásolására további 1,6 millió dollárt fordítottak eddig.

Összehasonlításként: Dél-Korea kétmillió dollár támogatást ajánlott fel.

Maui turisztikai bizottsága arra hívta fel a figyelmet, hogy a sziget gazdaságának nélkülözhetetlen a turizmus, ugyanis minden helyben megtermelt gazdasági érték 70 százaléka a turizmushoz kötődik. A kormányzó ezzel kapcsolatban arra kért mindenkit, hogy a sziget nyugati részét kerüljék el, de hangsúlyozta, hogy a térség többi területe nyitva van a látogatók előtt.

Az adatok szerint 2023 első felében már 1,4 millió turista kereste fel a mintegy 1880 négyzetkilométer kiterjedésű szigetet, ami a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigete. Összehasonlításként Maui területe mintegy hétszerese a dunai Csepel-szigetnek.

A katasztrófa körülményeinek vizsgálata is folytatódik, amelynek során súlyos bírálatok érték a vízgazdálkodási bizottságot, mert késlekedett a víz átirányítására vonatkozó engedély megadásával, amit oltásra fordítottak volna. A West Maui Land Company agrárgazdálkodási szervezet azt állítja, hogy a hatóság órákat késlekedett, túl későn kezdték meg a gyorsan terjedő lángok oltását.

Csütörtökön lemondott Maui vészhelyzetkezelési vezetője, miután azzal magyarázta a vészjelző szirénák némaságát a tűzvész idején, hogy azokat szökőár esetére tartják fenn. Herman Andaya ugyanakkor hivatalosan egészségi okokra hivatkozva adta be lemondását posztjáról.

A lángok augusztus 8-án csaptak fel Maui szigetén, amelynek nyugati partvidéki részén okozták a legsúlyosabb károkat, Lahaina történelmi kisvárost szinte teljes egészében felemésztette a tűzvész, amely a száraz bozóton keresztül rendkívül gyorsan terjedt át a lakott területre, ahol 2200 épület, többségében lakóház égett le.

A katasztrófa utáni segélyek és az újjáépítés megkezdésére pénteken Joe Biden elnök rendeletben újabb forrásokat nyitott meg a Hawaiihoz tartozó Mauinak.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök utasítására Hawaiira, Mauira érkezett szövetségi alkalmazottak segítik a kutatást és a helyreállítási erőfeszítéseket, 2023. augusztu 17-én. (Forrás: The White House/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.