Hende Csaba: A visegrádi együttműködés parlamenti formájában is él

A visegrádi együttműködés parlamenti formájában is él – jelentette ki Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke csütörtökön Prágában a négy visegrádi ország és Ukrajna parlamenti vezetőinek találkozója utáni sajtótájékoztatón. Hende Csaba a sajtóértekezlet után kétoldalú megbeszélést folytatott Ruszlan Sztefancsukkal, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának elnökével. – Nagyon barátinak mondanám ezt a találkozót, a kölcsönös megértés szellemében beszélgettünk – mondta a közmédiának.

Forrás: MTI2024. 02. 29. 19:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A V4-ek együttműködésének nemcsak múltja, hanem jövője is van – mutatott rá Hende Csaba, a magyar parlament alelnöke. Felidézte, hogy a keddi prágai kormányfői találkozó már rávilágított azokra a szakpolitikai területekre, amelyeken a visegrádiak azonos vagy hasonló álláspontot képviselnek.

Ilyen az illegális migráció elleni küzdelem, a régiós versenyképesség megőrzése érdekében a káros uniós adóharmonizáció elleni közös fellépés, az energiamixek védelme, Közép-Európa energiafüggetlenségének megteremtése, illetve a silány minőségű agrártermékek uniós piacra való bejutásának megakadályozása – sorolta a közös pontokat a magyar politikus.

Hasonlóan nyilatkozott Szymon Holownia, a lengyel szejm elnöke is. 

A V4-nek van értelme, mert közösen tudunk kiállni az új kihívásokkal szemben, nyíltan meg tudjuk vitatni, mi az, ami összeköt, és mi az, ami elválaszt minket

– jelentette ki a lengyel vezető. Szerinte intenzívebb kapcsolatokra van szükség, amit egy létrehozandó közös internetes platform is elősegíthet. Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia parlamenti vezetői prágai tanácskozásukon egyetértettek abban, hogy Oroszország támadta meg Ukrajnát, ezért segíteni kell a támadással szemben védekező ukránokat – közölte Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke. Adamová kifejezte sajnálkozását amiatt, hogy néhány V4-es politikus – nem nevezte meg őket – olyan nyilatkozatot tett, amely szerinte nem segít Ukrajnán.

Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke szerint a parlamenti vezetők tanácskozásán is megmutatkozott, hogy a felek között egyetértés van Ukrajna támogatásának szükségességében, de eltérnek a vélemények a támogatás formájáról. 

Megoszlanak a vélemények arról, hogy humanitárius segítségre, Ukrajna újjáépítése és a menekültek támogatására van-e szükség, vagy esetleg katonai felszerelések, fegyverek és lőszer szállítására is

– jelentette ki.

Peter Pellegrini, a szlovák nemzetgyűlés elnöke leszögezte: Szlovákia a mielőbbi béketárgyalások híve, még úgy is, ha azok esetleg eredménytelenül végződnének. A harcok folytatása csak a halálos áldozatok számát növeli ezrekkel vagy tízezrekkel – mutatott rá a politikus. Ruszlan Sztefancsuk, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának elnöke a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a visegrádi országok segítségéért.

Hende Csaba a sajtóértekezlet után kétoldalú megbeszélést folytatott Sztefancsukkal.

Nagyon barátinak mondanám ezt a találkozót, a kölcsönös megértés szellemében beszélgettünk

– mondta a közmédiának Hende Csaba a találkozó után. Rámutatott: a felek között 14 év után valósult meg ismét egy ilyen magas szintű találkozó. Ukrajnában nagy elismerést vált ki az a példátlan, történelmi méretű humanitárius, karitatív akciósorozat, amelyet Magyarország a háború kitörése óta folytat az ukránok érdekében – ismertette a megbeszélések tartalmát az Országgyűlés alelnöke. – Készek vagyunk ezt az akciót mindaddig folytatni, amíg szükséges. Ez becsületbeli ügy, és nemzetközi jogi kötelezettségünk is van – szögezte le.  

Borítókép: A négy visegrádi ország és Ukrajna parlamenti vezetőinek találkozója Prágában (Forrás: Facebook/ Hende Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.