Mi okozta Michael van Gerwen vesztét? A legyőzője pontosan tudja

A negyeddöntőkben is folytatódott a meglepetések sorozata a dartsvilágbajnokságon. Azután, hogy Chris Dobey 4-0-s vezetésről kikapott Rob Cross ellen, hétfő este kiesett Michael van Gerwen. A sportág állócsillaga, a háromszoros világbajnok MVG egy olyan játékostól szenvedett 5-3-as vereséget, aki a 16 éves Luke Littlerhez hasonlóan még csak nem is kiemelt a vb-n. Scott Williams ugyan kissé kihívóan viselkedett a színpadon, ám utána nem fényezte magát, pontosan rávilágított arra, mi okozta Michael van Gerwen vesztét. A hollandus sportszerűen fogadta az újabb kudarcát, a világbajnokságokkal valahogy nincs szerencséje.

2024. 01. 02. 10:55
European Darts Championship 2023
27 October 2023, North Rhine-Westphalia, Dortmund: Darts: European Championship, 1st round, van Gerwen (Netherlands) - Razma (Latvia), Michael van Gerwen in action. Photo: Bernd Thissen/dpa (Photo by BERND THISSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: BERND THISSEN / DPA/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Michael a mi generációnk legjobb játékosa, őrületes, hogy legyőztem őt ezen a színpadon. A világ legjobb játékosát múltam felül. Igaz, ez nem az a volt, akit az elmúlt három meccsen láttunk. Mondhatnám, hogy ma este kissé formán kívül játszott – Scott Williams így méltatta Michael van Gerwent, miután hétfő este kiverte őt a dartsvilágbajnokság negyeddöntőjében. Williams ezzel visszanyerte azok szimpátiáját is, akik nem éppen lelkesedtek a viselkedéséért a meccs közben. Az angol játékos az átlagosnál lényegesen gyakrabban triumfált egy-egy jó dobás után, amivel egyértelműen pszichés nyomást helyezett Van Gerwenre. MVG azonban nem erre fogta a vereségét.

Nem így szerettem volna kezdeni 2024-et. Ma nem értem el az A-szintemet, nagy pofon ez a vereség. Köszönöm a támogatást

– posztolta MGW a meccs után.

MVG eddig még csak szettet sem vesztett

Különösebb mély szakmai elemzésbe nem kell bocsátkozni, hogy mi is okozta MVG vesztét. A háromszoros holland világbajnok az idei vb-n az Alexander Palace-ben a negyeddöntőig még csak szettet sem veszített. Kiegyensúlyozottan magas átlagot dobott és a kiszállóknak is több mint a felét értékesítette. Scott Williams ellen mindkettőben alulmúlta addigi önmagát, különösen a duplákkal gyűlt meg a baja.

Michael van Gerwen az első három meccsén összesen 30 duplát rontott, Willams ellen, egyetlen mérkőzésen 27-et! Másképpen korábban 63-ból 33-at dobott be (52,4 százalék), a negyeddöntőben viszont 38-ból csupán 11-et (29 százalék).

 

Phil Taylor és Van Gerwen a két korszakos klasszis

Michael van Gerwen az egyetlen állócsillag Phil Taylor óta. 2012-ben a World Grand Prix megnyerésével robbant be a világelitbe. 2014-ben lett először világbajnok, s azóta minden vb-nek esélyesként vág neki, de csak további két alkalommal győzött (2017, 2019). A profi szervezetben, a PDC-ben 1993 óta jegyzik a világranglistát. Az az igazán árulkodó adat, hogy ki meddig ideig állt ennek az élén.

Darts, világbajnokság, világranglista, Michael van Gerwen, MVG, Phil Taylor
Dartsörökrangsor, a világranglista élén eltöltött hónapok alapján (Fotó: Sportinglife)

Nos, nem meglepően Taylor vezeti a rangsort (összesen 111 hónapon át állt az élen), Van Gerwen a második 83-mal, a még aktív játékosok közül Gerwyn Price áll mögötte a legelőkelőbb helyen, a hatodik csupán 19 héttel. Ez mutatja a legpontosabban azt, hogy miért is rendre Michael van Gerwen a világbajnokság első számú favoritja. Időről időre mindig felbukkan egy-egy klasszis (csak a világbajnokokra gondolva Rob Cross, Gerwyn Price, Michael Smith), de versenyről versenyre egyikük sem tud olyan formát hozni, mint Van Gerwen.

Ám amíg Phil Taylor 14-szeres világbajnok (az amatőr korszakkal egyett 16), addig MVG csupán 3-szor győzött. 

 

 

Négy angol az elődöntőben

Az élet persze nem áll meg Michael van Gerwen kiesésével sem. Ha nem is meglepő, azért érdekes, hogy angol háziverseny lett a világbajnokságból, az elődöntőbe négy angol jutott be. Közülük kettő, a 16 éves Luke Littler és Scott Williams még csak nem is kiemelt. Mostantól Luke Humphriesnak áll a zászló, de sokak szerint Littler immár megállíthatatlan.

Dartsvilágbajnokság 2024

Az elődöntők eredményei:
Dobey–Cross 4-5
Littler–Dolan 5-1
Williams–Van Gerwen 5-3
Humphries–Chisnall 5-1

A keddi elődöntők párosítása:
Cross–Littler 20.45
Humphries–Williams 22.30

Borítókép: Michael van Gerwen viheti haza a nyilait (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.