Bundesbank: recessziót hozhat az ukrajnai háború

Az ukrajnai háború gazdasági következményeinek mértéke még mindig nagyon bizonytalan és a konfliktus további menetétől függ.

Magyar Nemzet
2022. 04. 22. 18:08
Eschweiler, 2020. január 22. Gőzoszlopok törnek a magasba az RWE német energetikai konszern barnaszénnel üzemelő Weissweiler erőművének hűtőtornyaiból az észak-rajna-vesztfáliai Eschweilerben 2020. január 21-én. A német kormány tervei szerint a környezet védelme érdekében legkésőbb 2038-ig leállítanak minden szénnel működő erőművet. A németországi áramtermelés közel 40 százaléka szénerőművekből származik. MTI/EPA/Sascha Steinbach Fotó: Sascha Steinbach Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán konfliktus eszkalálódása és az energiaembargó 2021-hez képest akár a német GDP kétszázalékos csökkenését is okozhatja az idén, és ezzel recessziót is előidézhet – így szól a német jegybank modellszámításainak legpesszimistább forgatókönyve, amelyet a távirati iroda idéz.
A Bundesbank pénteken közzétett, április havi gazdasági jelentése szerint 

Németország különösen ki van téve az orosz energiaszállításoknak, ezért egy importtilalom súlyos gazdasági következményekkel járna. 

Ebben megjegyzik, hogy a bruttó hazai termék csökkenése mellett az inflációs ráta is hosszabb ideig jelentősen magasabb szinten maradna.

Az elemzők úgy látják, hogy mivel rövid távon aligha lehetséges az orosz földgázt teljes mértékben máshonnan származó importtal pótolni, 

különösen a gázellátásban alakulhat ki ellátási hiány. 

Németország gázimportjának több mint fele ugyanis Oroszországból származik.
A német jegybank szerint az ukrajnai háború következményei már most gyengítik az euróövezetben a gazdasági kilábalás menetét a koronavírus-járvány válságából. Azonban 

tovább súlyosbíthatja a helyzetet, ha az EU embargót léptetne életbe az orosz olaj és gáz importjára is, ami főként a feldolgozóiparában erős német gazdaságot érintené hátrányosan.Márciusban a német jegybank úgy számolt, hogy Európa legnagyobb nemzetgazdaságának a teljesítménye az idén még így sem zsugorodna olyan mértékben, mint a 2020-as koronavírus-járvány első évében, köszönhetően a járványvédelmi korlátozások enyhítése utáni dinamikus fellendülési időszaknak. 

Emlékezetes, tavalyelőtt németországi GDP 4,6 százalékkal esett vissza, majd a gazdaság tavaly talpra állt, a GDP 2,9 százalékkal emelkedett.
A Bundesbank mostani porgnózisa ezzel együtt több bizonytalansági tényezőt rejt magában, ezek elsősorban az ellátási láncok ismételt beszűkülése vagy a drasztikusan megemelkedett energiaárak. 

Az ukrajnai háború gazdasági következményeinek mértéke ezért még mindig nagyon bizonytalan, és a konfliktus további menetétől függ

– állapították meg a jegybanki szakértők, akik az idei első negyedévben a német gazdasági teljesítmény stagnálására számítanak. Emögött az áll, hogy már az ukrajnai háború előtt oldódni kezdtek az iparban az alapanyag-ellátás fennakadásai, és az építőipar teljesítményének is jót tett az enyhe időjárás. 
Mint írják, 

a háború gazdasági hatásai valószínűleg jelentősen gyengítik az eredetileg tervezett erőteljes fellendülést,

az Európai Központi Bank (EKB) márciusban kiadott prognózisához képest akár öt százalékkal is csökkenthetik a GDP-növekedést. Ez már kezd érződni az üzleti és a fogyasztói hangulatindexeken.
 

Borítókép: Gőzoszlopok törnek a magasba az RWE konszern erőművének hűtőtornyaiból (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.